Geen koude handen op de motor deze winter
2015-11-07 09:00:50

Koude handen op motorHet is nog geen winter, maar ook nu al liggen de temperaturen gevoelig lager. Bij koude temperaturen koelen je handen en voeten als eerste af. Een motor besturen met koude handen is niet zo evident: het is onaangenaam en zelfs gevaarlijk, want je reactievermogen daalt. Veiligheid voorop! Lees daarom onze tips om je handen warm te houden en je veilig met de motor te verplaatsen.

 
Laat jij je als doorwinterde motard niet afschrikken door een beetje koud, maar vind je het toch niet leuk om met blauwe en gevoelloze vingers aan te komen op je bestemming? Gebruik je duct tape om je handschoenen dicht te plakken of stop je regelmatig aan een tankstation om wegwerphandschoenen te kopen, maar ben je op zoek naar een professionelere oplossing? Ikwilvanmijnmotoraf.be geeft je een aantal alternatieven.
 

Head first

 
Hoe komt het dat je vingers en tenen als eerste koud worden? Bij lage temperaturen hebben je vitale organen prioriteit. Je handen en voeten worden daarbij bijzaak. Omdat je tijdens een motorritje stilzit, produceer je ook minder warmte. Je kleding is dan je enige bescherming. De meeste warmte verlies je via je hoofd. Daarom is het aangeraden een fleece col te dragen om je hoofd en nek op temperatuur te houden.
 
Hoofd bedekken
 

Handvatverwarming

 
Om onze handen warm te houden, trakteren fabrikanten ons ook al op enkele aangename ontwikkelingen, zoals handvatverwarming. Bij oudere modellen kan je die optie los toevoegen. Het nadeel van deze technologie is dat enkel je handpalm warm gehouden wordt. De bovenkant van je handen is nog steeds blootgesteld aan de koude, waardoor je nog steeds grip kunt verliezen.
 

Verwarmde handschoenen

 
Winterhandschoenen kunnen je ook helpen lekker warm te blijven tijdens een motorrit. Zorg ervoor dat je huid volledig bedekt is. Kies daarom voor handschoenen met een lang polsstuk. Handschoenen verliezen jammer genoeg al snel hun functie als je een tijdje op de motor zit. Om dat probleem te vermijden, koop je verwarmde handschoenen. Die werken op een batterij – handig, zo zit je niet vast aan snoertjes en stekkers – en zorgen ervoor dat je handen gedurende de hele rit worden verwarmd. Nadeel? De prijs.
 
Handschoenen motor
 

Handkappen

 
Handkappen zijn eigenlijk niet ontworpen voor winterrijders. Ze worden bevestigd aan offroadmotors en beschermen je handen in eerste instantie tegen opspattend modder en losse steentjes. Het is wel een prima middel om je handen te beschermen tegen koude wind. Als het echt gaat vriezen, bieden ze echter niet genoeg bescherming meer en moet je een extra oplossing zoeken.
 

Stuurmoffen

 
Stuurmoffen zien er door hun grote gelijkenis met ovenwanten niet echt cool uit, maar ze beschermen je handen wel tegen de kou. Stuurmoffen worden vastgemaakt aan het stuur, waardoor je ze niet snel vergeet. Denk er wel aan dat je de moffen naar beneden draait wanneer je je motor geparkeerd hebt, anders loop je het risico dat de binnenkant nat wordt. Ook al zijn stuurmoffen niet de meest stylish optie, ze zijn wel heel geschikt voor motorrijders die in de winter rijden.
 

Heat packs

Rijd je te weinig in de winter om te investeren in duurdere materialen? Kies dan voor heat packs. Deze zakjes geven warmte af zodat ze worden blootgesteld aan zuurstof. Steek er een paar in je handschoenen en kunt enkele uren verder.
 
Heat packs op motor
 
Aarzel niet om middelen in te zetten om je handen warm te houden. Je kunt beter met een paar lelijke ovenwanten rijden dan dat je je motor niet meer kan besturen door verkrampte vingers. Welke middelen gebruik jij om warm te blijven op de motor?


Delen

Reacties (0)


  • Plaats een reactie