Nieuwe driewielers van Yamaha

Driewielers van YamahaNog tot morgen vindt in Bangkok een internationaal auto- en motorsalon plaats. Op dat salon is ook de Japanse motorfabrikant Yamaha van de partij. Yamaha stelde er de afgelopen dagen de prototypes van nieuwe driewielers voor: de 03GEN-f en de 03GEN-x. De nieuwe driewielers passen in de GEN-filosofie die Yamaha sinds 2013 toepast. De pijlers van die filosofie zijn design en dynamiek. Sinds 2014 stelt Yamaha concepten voor van voertuigen die binnen die filosofie passen. In oktober 2014 werd de Yamaha 01GEN voorgesteld, een crossover motor, en in november 2014 de Yamaha 02GEN, een elektrische rolstoel. Dit jaar komt daar dus de Yamaha 03GEN bij.

Futuristische driewielers

Tijdens de Bangkok International Motor Show in Thailand laat Yamaha prototypes zien van die nieuwe voertuigen in de GEN-serie. De 03GEN-f en 03GEN-x zijn futuristische driewielers. De f-versie ziet er erg futuristisch uit en is de sportievere driewieler van de twee prototypes. De x-versie is een crossover die op de weg, maar ook naast de weg gebruikt kan worden. Afgezien daarvan is er eigenlijk nog niet veel bekend over de nieuwe driewielers in het GEN-gamma van de Japanse fabrikant. De 03GEN-f zou volgens de fabrikant wel al in een vergevorderd stadium zitten en al bijna geschikt zijn voor productie. De 03GEN-x is nog niet zo ver. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=A2tt2MGwsNc[/embed]

Plagiaat?

Zelfs als de 03GEN-x klaar zou zijn om in productie te gaan, is het nog niet zeker dat de Japanse fabrikant de driewieler effectief zal mogen produceren. Yamaha heeft namelijk een rechtszaak aan zijn been. Het Nederlandse bedrijf Babboe vindt dat Yamaha het idee voor de driewielers gestolen heeft van Babboe. Een van de modellen van Babboe, de Babboe Big, heeft roterende voorwielen en daar zou het Nederlandse bedrijf een patent op hebben. Het design van de Yamaha 03GEN-x zou te sterk aanleunen bij het design van de Big. Als Yamaha de rechtszaak verliest, mag de driewieler niet geproduceerd worden, tenzij er een overeenkomst gesloten kan worden tussen Yamaha en Babboe. Het f-model in de 03GEN-serie veroorzaakt geen problemen.

Yamaha Tricity

Concurrentie driewielers PiaggioHet is niet de eerste keer dat Yamaha driewielers bouwt. Vorig jaar werd de Tricity uitgegeven, een driewieler die de concurrentie met de driewielers van Piaggio en Peugeot moest aangaan. Het nadeel van de driewielers die reeds op de markt waren voor Yamaha de Tricity introduceerde was dat die voertuigen allemaal erg zwaar, onhandig groot en prijzig waren. Yamaha probeerde dat gat in de markt op te vullen door een lichte, wendbare en betaalbare driewieler te bouwen. Dat is de Tricity geworden. De Tricity was het eerste model in de Lean Multi Wheel reeks, een reeks voertuigen met een extra wiel. De modellen in die reeks zijn bromfietsen, waardoor een apart motorrijbewijs niet nodig is om met die driewielers te mogen rijden. Een rijbewijs B voor de auto is voldoende. De nieuwe driewielers die Yamaha in de toekomst hoopt te kunnen produceren, zijn gebaseerd op de Tricity driewieler.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands