Gehoorbescherming voor op de motor

motor gehoorbeschermingAls motard is er geen mooier geluid dan het geluid van uw motor. Veel motorrijders kunnen het daarom ook niet laten om af en toe het gas flink open te trekken. U moet daarbij wel oppassen dat u geen gehoorschade oploopt. Het dragen van goede gehoorbescherming is dan heel belangrijk. In deze blog leest u hier meer over. Het is niet zozeer het geluid van de uitlaat dat schade aan uw oren kan aanbrengen. Er is een ander geluid dat gevaarlijker is, namelijk windruis. Dit wordt ook wel de ‘stille doofmaker’ genoemd. Bij een snelheid van 120 kilometer per uur kan u al na 7 minuten schade aan uw gehoor hebben opgelopen.

Welke gehoorbescherming kiest u?

Het dragen van een motorhelm is niet voldoende om uw gehoor te beschermen. Het dempt misschien het geluid van uw motor een beetje, maar door het dragen van een helm kan u juist meer last krijgen van windruis en dat is nu juist zo gevaarlijk. Bij de ene helm hebt u er minder last van dan bij de ander, maar er helemaal op vertrouwen kan u niet. Als u een nieuwe helm koopt, kan u hier al veel over lezen in tests, maar let zelf ook goed op het geluid in een nieuwe helm. motorhelm Oordopjes zijn er in verschillende soorten. Voor een paar euro hebt u al schuimoordopjes. Die rolt u tussen uw vingers voordat u ze in uw oren inbrengt. Ze zetten na het inbrengen uit waardoor ze het gehoorkanaal afsluiten. Deze oordopjes worden door veel motorrijders gebruikt. U kan ook universele oordopjes van bijvoorbeeld Alpine gebruiken, die kan u al voor zo’n 20 tot 30 euro krijgen. Rijdt u veel en lang? Dan kan u ook gehoorbescherming op maat laten maken, daar betaalt u gemiddeld 150 euro voor. Iedere motard heeft een eigen voorkeur. Sommige motorrijders ervaren de universele dopjes als vermoeiend, terwijl anderen daar juist al jaren mee rijden. Kiest u voor op maat gemaakte gehoorbescherming? Laat dan voor optimale bescherming om de paar jaar nieuwe oordopjes aanmeten. Uw oren groeien namelijk uw leven lang en veranderen qua vorm.

De beste demping

Kies voor oordopjes met een goede demping. Dit wordt in dB aangegeven. Voor motorrijders wordt voor de beste bescherming een demping rond 30 dB aangeraden. Een te hoge demping kan ertoe leiden dat u van uw omgeving niet meer alles meekrijgt. De juiste demping zorgt niet alleen voor de beste bescherming voor uw gehoor, het helpt ook nog eens tegen vermoeidheid. Het verhoogt dus het rijplezier. motorrijden

Gehoorbescherming in combinatie met intercom

Met de juiste bescherming worden uw oren niet blootgesteld aan de windruis, maar hoort u nog wel uw motor, ander verkeer en uw intercom. Het gebruik van oordopjes werkt in veel gevallen prima in combinatie met de intercom. Veel intercomsystemen kunnen aangesloten worden op op maat gemaakte oortjes. Ook bestaat er gehoorbescherming op maat waar luidsprekers voor de intercom zijn ingebouwd.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands