Uw motor na jaren stilstand weer starten

Wat als u na jaren stilstand uw motor weer wil opstarten? Dan doet u er verstandig aan dit goed voor te bereiden, want of het lukt is nog maar de vraag. In de blog informeren we u over de stappen om weer veilig te beginnen met motorrijden. De meeste motorrijders maken in maart of april weer hun eerste motorrit en gaan een mooi seizoen tegemoet. Heeft uw motor lang stilgestaan en wilt u binnenkort toch weer gaan rijden? Dan moet u de motor technisch goed nalopen. Laat u dit doen of bent u misschien zelf handig? Lees in deze blog onze tips.

Expert inschakelen of zelf uw motor nalopen?

Als u na jaren stilstand uw motor weer wilt opstarten, gaat dat niet zomaar. Enige voorbereiding is aan te raden. U kan zelf aan de slag gaan, maar als u niet heel technisch bent kan u uw motor ook laten nakijken door een expert. Die weet exact waar hij op moet letten om u zonder zorgen op de motor te laten stappen.

Motor starten: checklist

Gaat u zelf aan de slag om uw motor rijdklaar te maken? Loop dan in ieder geval onderstaande punten na. Hebt u aanvullingen op deze lijst? Deel ze gerust in de reacties.

  • Accu opladen

Hebt u geen druppellader gebruikt? Dan is de kans groot dat de accu stuk is en dat hij moet worden vervangen.

  • Motor schoonmaken

Maak uw motor helemaal schoon. Zo is eventuele schade goed zichtbaar. Bekijk vooral de rubberen onderdelen, die drogen snel uit.

  • Banden controleren

Let goed op de banden en kijk of ze niet poreus zijn geworden. Als ze poreus zijn, kan dit gevaarlijk zijn wanneer u weer gaat rijden.

  • Loop de remmen na

Bekijk of de remblokken en -schijven niet versleten zijn en vervang ze als dat nodig is. Bij twijfel raden we aan om ze sowieso te vervangen. Daarnaast controleert u de remvloeistofniveau’s. Roest op de remschijven hoeft niet een probleem te zijn. Dat is doorgaans al na een paar keer remmen weg.

  • Olie verversen
  • Als het oliepeil hoog is kan dat betekenen dat er benzine doorgelekt is in de carter. Start de motor niet als er ‘te veel’ olie in zit, zo voorkomt u dat er veel dingen stuk gaan. In dit geval kunt u beter een expert inschakelen. Met een handig middeltje kan u het hele motorblok reinigen. Voeg Forte (http://www.forte-benelux.com/NL/Forte-Producten/Motorfiets.html) toe aan de oude olie. Laat vervolgens de motor stationair draaien tot hij op temperatuur is. Zo reinigt het mengsel met forte het hele motorblok. Meteen daarna, wanneer het nog warm is, tapt u de oude olie af en ververst u de olie. Best vervangt u ook het oliefilter. Kabels controleren

Loop alle kabels na en bekijk of er geen onderdelen zijn versleten of los zijn geraakt. Tip: De staat van binnenkabels kan u niet controleren. Neem daarom altijd een reservekabel mee. Deze kan u vastmaken aan de buitenkabel. Mocht de binnenkabel knappen, dan kan u hem onderweg vervangen.

Tip: neem 1 of 2 rijlessen

Na iedere winterstop moeten motorrijders weer wennen aan de motor en het rijden. Als u langere tijd niet meer motor hebt gereden, kan het in het begin heel lastig zijn. Het nemen van één of twee rijlessen kan erg handig zijn. Zo begint u rustig en krijgt u van een instructeur de juiste adviezen voor een veilige ‘herstart’. Lukt het niet om uw motor aan te krijgen of is de schade te groot? Dan kan u wellicht beter een andere motor kopen. Via ikwilvanmijnmotoraf.be kan u uw oude motor kosteloos en eenvoudig verkopen. De aangesloten handelaren halen uw motor bij u op en zorgen meteen voor een vrijwaring. Snel geregeld en geen zorgen. Zo kunt u u richten op het vinden van een betrouwbare motor waarmee u weer kan beginnen met motorrijden.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands