Motor onderhoud: vergeet deze klusjes niet

Veel motoreigenaars brengen hun motor eens per jaar binnen voor onderhoud. Anderen schuiven dit liever op de lange baan, totdat hun stalen ros zelf tegen begint te sputteren. Te lang wachten met je motor binnen te brengen, kan het uiteindelijke onderhoud veel duurder laten uitvallen. Liever voorkomen dan genezen? Wij van ikwilvanmijnmotoraf.be helpen je een handje. Je kent het vast wel. Het is alweer een tijdje geleden dat je je motor nog eens hebt laten nakijken. Je weet dat je dit in principe zou moeten doen, maar je motor rijdt nog altijd vlot. Er lijkt niets aan de hand, maar veel mankementen zijn een sluipend gif dat op de meest ongelegen momenten toeslaat. Om netelige situaties te vermijden, doe je er goed aan bepaalde onderdelen regelmatig te controleren. Hieronder lees je de meest vergeten klusjes en hoe ze jou parten kunnen spelen.


Bandenspanning controleren

Wat als je het niet doet? Ongeveer de helft van de motorrijders rijdt met te weinig druk in de banden. Aan de andere kant zijn er ook die met te harde banden rijden. Geen aandacht besteden aan de bandenspanning kan nare gevolgen hebben. De wegligging van je motor verandert en je remafstand vergroot. Op langere termijn kan het de levensduur van je banden drastisch inkorten. Wat kun je het beste doen? We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar controleer op tijd en stond het profiel en de luchtdruk in je banden. Probeer na het tanken er aan te denken om even langs de luchtpomp te rijden. Het kan een wereld van verschil betekenen.


Accuvloeistof bijvullen


Wat als je het niet doet? Deze tip wijst zichzelf uit. Als je vergeet je accuvloeistof bij te vullen kan dat de accu aantasten. In het slechtste geval gaat je accu er zelf onderdoor. Een dure grap, die makkelijk vermeden had kunnen worden. Wat kun je het beste doen? Je moet niet alleen voorkomen dat je accu leegloopt, je doet er ook goed aan om wekelijks je accuvloeistof te controleren. Wanneer het vloeistofniveau onder het minimumstreepje komt, moet je de vloeistof bijvullen. Doe dit echter niet met accuvloeistof, maar met gedestilleerd water. Het niveau van je accuvloeistof daalt namelijk doordat het water in je accu verdampt en ontsnapt. Je moet dus alleen het verdampte water vervangen. Gedestilleerd water is verkrijgbaar bij elke supermarkt of drogist. Bij nieuwere motoren met een onderhoudsvrije accu hoef je dit niet te controleren, maar kan het geen kwaad om af en toe de conditie van je accu te checken.


Motor afspoelen met koud water


Wat als je het niet doet? Vanaf de winter tot de vroege lente bestaat de kans dat de wegendiensten zout strooien om het wegdek ijzelvrij te houden. Strooizout is slecht voor je motor en kan al na één nacht zichtbare schade aanrichten. Kleine roestplekjes kunnen zich zeer snel over de rest van je motor uitbreiden. Wat kun je het beste doen? Je motor afspoelen met koud water is de beste remedie tegen pekelschade. Zorg er wel voor dat het water ook echt koud is. Warmte is een katalysator voor de schadelijke werking van pekel.


Remblokken controleren


Wat als je het niet doet? Motorrijders die zien dat de remvloeistof daalt, vullen vaak gewoon de remvloeistof bij. Velen beseffen echter niet dat dat niet het probleem is. Als je niet regelmatig de remblokken controleert, kom je er pas laat achter dat de remblokken versleten zijn. Wat kun je het beste doen? Wat gebeurt er nu met de remvloeistof? Als je remblokken verslijten wordt er meer vloeistof naar de remmen gepompt. Daardoor daalt het vloeistofpeil. Als je de remblokken vervangt, blijft het vloeistofniveau op peil. Controleer dus regelmatig de remblokken.
Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands