Motornavigatie, tips en uitleg

Met een motornavigatiesysteem zal u niet meer verdwalen, verliest u geen tijd met het zoeken naar een mogelijke route, en rijdt u met gemak langs de mooiste landschappen. Overweegt u een motornavigatie aan te schaffen? In deze blog geven we u enkele tips hiervoor. Veel motorrijders geven de voorkeur aan traditioneel kaartlezen in tegenstelling tot het gebruik van een motornavigatie. Ze weten met een kaart dan altijd waar ze zich bevinden, omdat ze regelmatig de route nachecken, en kunnen de mooiste weggetjes vinden omdat ze de kaart helemaal uitpluizen. Waarom zou u dan kiezen voor een digitale motornavigatie? In dit bericht lichten we dit even toe.


Eigenschappen motornavigatie

Motornavigatiesystemen hebben meerdere voordelen. Ze zijn allemaal water- en trillingsbestendig. Dit zorgt er natuurlijk voor dat ze over het algemeen wat prijziger zijn dan een navigatie voor de auto. Het touchscreen is aangepast aan het dragen van motorhandschoenen. Tevens kan je ook voorgeïnstalleerde routes kiezen, maar ook zelf routes erin zetten die uw voorkeur genieten. Het helpt u dus niet alleen met de juiste weg zoeken, maar ook met de mooiste hiervan vinden.


Motornavigatie merken

Er zijn verschillende merken die motornavigatiesystemen aanbieden, maar er zijn er twee die op dit moment de markt leiden. Garmin was de eerste die GPS-toestellen aanbood voor op de motor, en is tot op heden nog steeds het meest gebruikte merk. Tomtom is vooral bekend als ontwikkelaar van autonavigatie, maar ook in de motorwereld is Tomtom een belangrijke speler geworden, daar ze over het algemeen als erg gebruiksvriendelijk worden ervaren. Een andere, iets kleiner (en goedkoper) merk is GoRider. De nieuwere types pakken GPS-signalen heel snel op en werken zeer vlot. Ook steeds meer motorrijders downloaden een app en gebruiken hun smartphone als navigatie. Hiervoor zijn handige waterdichte tassen voor te vinden.


Tips voor de aanschaf

Er is dus veel keuze in de soorten motornavigatiesystemen. De verschillende merken hebben meerdere types ontwikkeld, met daarbij al hun verschillende, unieke eigenschappen. Zo kan u er bijvoorbeeld op letten of u bij het aanschaffen ervan levenslang kaartupdates krijgt. Bij de meeste systemen is dit standaard, maar er even naar kijken kan zeker geen kwaad. Daarnaast zijn er systemen waarbij u routes met veel bochten kan selecteren. Rijdt u het liefste off-road, komt u snel bij Garmin uit. Die is daarin de koploper. Let u eerder op de gebruiksvriendelijkheid van een systeem, zal de keuzen eerder op Tomtom vallen. Andere apparaten bieden dan weer oneindig veel mogelijkheden, maar het kost wat moeite om alle snufjes te leren kennen. Kies wat het beste bij u past. Sommige modellen bieden veel extra’s. Kijk goed wat er bij het navigatiesysteem zelf zit, en wat er eventueel apart dient te worden gekocht. Hierbij ook zeker letten op hoe u het navigatiesysteem op uw motor dient te bevestigen. De winkel zelf kan u hierbij zeker adviseren. Waypoint is hierbij een goed adres. Ze zijn te vinden in Leuven en Heusden-Zolder.


De prijs speelt voor de meeste mensen natuurlijk ook een grote rol. Onze tip: let niet als eerste op de prijs, maar kijk vooral naar de eigenschappen, en wat u zelf wil. Als u eenmaal een navigatiesysteem hebt gekocht, kan u hier jaren mee vooruit.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands