Motorrijden met harde wind

motor harde windHet weer is heel onvoorspelbaar. Terwijl het lente zou moeten zijn, lijkt het nu herfst. Stevige buien en harde windvlagen maken het moeilijk voor motards om de weg op te gaan. U kan voorkomen dat u met verkrampte handen en het zweet op uw rug thuiskomt. Ikwilvanmijnmotoraf.be geeft u tips zodat u bij harde wind ontspannen op de motor zit. Op elk moment kan u verrast worden door de oplaaiende wind of een windvlaag. Maar ook als u dagelijks met de motor naar uw werk gaat, kan u behoorlijk last hebben van de wind. Meestal merkt u het pas echt vanaf windkracht 6. U kan dan best uw rijgedrag aanpassen, zodat het ritje een stuk aangenamer wordt.

Laat koffers zoveel mogelijk thuis

Als u weet dat het hard gaat waaien, kan u zich voorbereiden. Gebruikt u uw koffers niet altijd? Dan adviseren we u de koffers zoveel mogelijk van uw motor te halen. Vooral de topkoffer vangt veel wind en u kan deze met een stevige storm beter opbergen.

Houding en kleding

U kan uw motor veel beter onder controle houden als u ontspannen uw stuur vasthoudt. Als u uw spieren aanspant om niet door een windvlaag meegenomen te worden, gebeurt dat juist wel. Een windvlaag wordt met een gespannen houding meteen vertaald als een ruk aan uw stuur. Probeer daarom uw armen los en ontspannen te houden. Dan worden de windstoten die u opvangt niet direct worden doorgegeven aan de motor. Sommigen adviseren om de benen strak om de tank te klemmen, maar probeert u zich mee te laten voeren. U kan beter uw knie iets naar de windrichting draaien, dan hebt u nog speling en leunt u als het ware op de wind. Motorkleding kan u ook helpen als het hard waait. Bescherming is het belangrijkste doel van het motorpak. Daarnaast moet de kleding goed aansluiten. Kevlar werkt goed tegen slijtage, maar als het waait zit het te los. Een crosshelm kan u ook beter niet dragen als het hard waait. Pak een andere helm die goed aansluit en u met een vizier kan sluiten.

Anticiperen op harde wind

Pas uw snelheid aan de situatie aan. We bedoelen niet dat u meteen langzamer moet rijden als het stevig waait, daar gaat u alleen maar door slingeren. De gyroscopische kracht van de wielen zorgt automatisch voor stabiliteit. Het is dus beter om gewoon door te rijden, dan snijdt u als het ware door de wind. Wat u nog kan doen zodat u minder last van de storm hebt, is door terug te schakelen naar een lagere versnelling. Uw motor blijft dan goed trekkend en zo hebt u minder last van de wind. Pas op wanneer u een vrachtwagen inhaalt of langs een gebouw of bosje rijdt. De wind kan daarna heel verraderlijk zijn. U kan de klap opvangen door even kort te accelereren als u bijvoorbeeld een vrachtwagen passeert. U kan ook alvast uw wegligging aanpassen zodat u op uw rijbaan nog speling hebt om de windvlaag op te vangen. windvlaag motor Het is vooral een kwestie van wennen en leren in te spelen op de harde wind. Mocht u nog steeds veel last hebben van de storm, dan kan u overwegen om een andere motor aan te schaffen. Windkracht 6 kan u op verschillende motoren namelijk heel anders ervaren. Bij een naked bike waait de lucht als het ware door de motor, maar een racemotor bijvoorbeeld vangt vanwege de dichte kuip veel meer wind. Bij ikwilvanmijnmotoraf.be helpen we u graag bij de verkoop van uw motor. Zo kan u snel op een motor stappen die beter bestand is tegen de wind.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands