Motorsleutels kwijt, wat nu?

Je staat klaar om een ritje te maken met de motor wanneer je erachter komt dat je je sleutels kwijt bent. Je haalt het hele huis overhoop in een poging ze terug te vinden, maar zonder succes. Je motorsleutels zijn verdwenen. Wat nu? ikwilvanmijnmotoraf.be zocht het voor je uit. Tegenwoordig zijn zowat alle motors uitgerust met een startblokkering die door middel van een chip – ook wel transponder of immobilizer genoemd – in de sleutel kan worden bediend. Door die techniek is het niet mogelijk zelf je motorsleutels te vervangen. Wij leggen uit wat je wel moet doen en hoeveel dat zal kosten.


Mechanisch vs. elektronisch

In welke situatie je ook terechtkomt, je zal merken dat je in elk geval afhankelijk bent van je garagist. Tegenwoordig kan heel veel online, maar motorsleutels kan je, jammer genoeg, niet online kopen en zelf vervangen.


Als je nog met een oudere motor rijdt, heb je waarschijnlijk een mechanisch slot. Bij verlies van je sleutel heb je enkel een nieuwe sleutel nodig. Onder het contactslot staat het nummer van de sleutel. Haal het contactslot uit je motor en geeft dat nummer door aan je garagist, zodat hij een nieuwe sleutel voor je kan aanvragen. Vind je geen nummer terug? Dan zal het contactslot ook vervangen moeten worden. Gebruik je voor het buddyslot en tankdop dezelfde sleutel? Dan is ook vervanging van die sloten nodig. In dat geval kan je best rekenen op een factuur van enkele honderden euro’s. Bij een elektronisch slot is de situatie moeilijker. Er zit in dat geval een chip in je sleutel ingebouwd waarmee het slot ontgrendeld kan worden. Die chip van de sleutel is ook geprogrammeerd in de ECU – de elektronica – van je motor.

De meeste systemen zijn voor zien van een originele sleutel, de rode masterkey. Als je die sleutel hebt, kan je daarmee andere sleutels toevoegen. Als je enkel een nieuwe sleutel nodig hebt, ben je vaak voor zo’n 50 euro al gesteld. Ben je al je motorsleutels kwijt, inclusief de masterkey? Dan moet je de ECU uit je motor halen en samen met je inschrijvingsbewijs en identiteitskaart naar de garagist brengen. Die kan de elektronica opnieuw programmeren, waarna je direct weer met je motor en nieuwe sleutels op weg kunt. De programmatie van de ECU kost ongeveer 300 euro.
Keyfinder

De beste manier om geld uit te sparen is natuurlijk door je sleutel niét te verliezen. Dat is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een handig hulpmiddel daarvoor is een keyfinder. Er bestaan verschillende soorten. Voor de goedkoopste versie betaal je slechts enkele euro’s. Via een app op je smartphone vind je je motorsleutels snel terug. Sommige keyfinders reageren zelfs op bepaalde geluiden, zoals gefluit, en geven een signaal wanneer ze zulke geluiden opvangen. Wanneer ben jij je sleutels voor het laatst kwijtgeraakt? Hoe heb je ze toen teruggevonden?Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands