5 gouden tips voor een proefrit met de motor

Proefrit motor checkHeb je een tweedehands motor op het oog, maar heb je schrik om bedrogen te worden door de verkoper? Een proefrit met de motor is dan een ideale manier om een beeld te krijgen van wat je koopt. Wij geven je 5 gouden tips om zoveel mogelijk informatie te halen uit een proefrit.   Geweldige motor gezien? Neem dan allereerst contact op met de verkoper om een afspraak te maken voor een proefrit met de motor. Als de verkoper een proefrit zou weigeren, moeten er al alarmbellen beginnen rinkelen en kan je best van de verkoop afzien. Zonder proefrit weet je immers niet wat je in huis haalt.

1. Op stap met een motorfanaat

Ken je iemand die verstand heeft van motors? Nodig hem/haar dan zeker uit om mee te gaan kijken voor de proefrit begint. Een kennis uit een garage of een monteur is in dit geval goud waard. Hij/zij ziet én hoort onmiddellijk wat jou misschien niet eens opvalt. Een vreemd tikkend geluid, lampen die niet meer helder schijnen, of een wel erg roestige uitlaat … Gebreken die je beter kan weten vóór je de motor koopt.

2. Plan je proefrit

Teken vooraf de route al uit, liefst met verschillende soorten wegen en snelheden. Een stuk snelweg, gewoon door de bebouwde kom, een kasseienweg … Zo merk je direct hoe de motor in elke situatie reageert. Op de snelweg hoor je door het gladde wegdek misschien niets, maar ook op de kasseien mag er niets rammelen. Kies liefst een dag waarop het niet regent, zo raak je minder snel afgeleid. Hou ook rekening met het moment van de dag waarop je de proefrit maak. Je vermijdt best de drukke ochtend- en avondspits, ideaal zou een tijdstip tussen 10 u. en 14 u. zijn omdat er dan meer licht is buiten. In het licht vallen eventuele defecten ook veel meer op. Proefrit uren

3. Een eerste inspectie

Voor je begint te rijden, kan je al een eerste test uitvoeren terwijl de motor nog stilstaat. Vraag zoveel mogelijk informatie aan de verkoper en laat hem van alles demonstreren. Bedien zelf ook alle knoppen en hendels, werkt alles zoals het zou moeten? Kijk ook goed naar de verlichting en de richtingsaanwijzers. Probeer zeker de motor eens koud te starten, normaal gezien moet dit zonder problemen lukken. Schrijf onmiddellijk alle defecten die je vindt op, je kan er ook snel een foto van maken. Zo kan je later niet verantwoordelijk worden gehouden voor problemen die er al waren. Als de motor niet veilig lijkt om mee te rijden, zie dan van de proefrit af. Proefrit met koude motor

4. Tijdens het rijden

Het is handig om, voordat je een proefrit gaat maken, een checklist op te stellen met de belangrijkste punten waaraan de auto volgens jullie moet voldoen. Bekijk de lijst aandachtig voor je vertrekt en kijk achteraf na of de motor aan alles voldeed. Benieuwd wat er op een checklist kan staan? Proefrit checklist voor motors Neem ook gerust je tijd tijdens de proefrit met de motor. Misschien voelt het raar om langer dan tien minuten rond te rijden, maar gemiddeld duurt een proefrit een dik half uur. Overleg de tijdsduur van de proefrit altijd met de verkoper: als die aandringt op een korte rit, zou er wel eens een probleem met de motor kunnen zijn. Probeer dus altijd zo veel mogelijk de tijd te nemen om de motor te leren kennen.

5. Documentatie verzamelen

Tot slot rest er nog een administratief taakje: nakijken of het papierwerk volledig is. Vraag zoveel mogelijk informatie aan de verkoper: wanneer was de laatste reparatie? Was er recent nog een groot onderhoud? Een goede verkoper zal je met plezier van alle documentatie voorzien. Alles in orde? Dan rest er nog maar één ding: genieten van je nieuwe motor!

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands