Scooter, bromfiets, snorfiets, wat is nu wat?

Motors, scooters, bromfietsen en snorfietsen. Er rijden veel verschillende soorten tweewielers rond, maar wat is nu wat? Voor veel mensen schijnt het toch lastig te zijn de soorten te onderscheiden. Hoog tijd dus om de twijfel voorgoed weg te nemen. De een heeft het over een scooter, de ander over een bromfiets. Het lijkt allemaal op elkaar, maar hebben we het wel over hetzelfde? Kleine verschillen kunnen al een heel andere uitwerking hebben. Als u zelf deelneemt aan het verkeer, is het niet alleen handig als u de verschillen kent, het is ook veiliger, doordat u weet wat u kunt verwachten.


Scooter

Laten we beginnen met de veelbesproken scooter. De naam doemt overal op, maar wat is het nu precies? Wie zoekt naar de definitie van scooter komt bij de volgende omschrijving uit: een scooter is een gemotoriseerde tweewieler met twee kleine, brede wielen. De voeten worden tijdens het rijden naast elkaar geplaatst tussen de stuurinrichting en de zitplaats. De scooter kan gezien worden als algemene benaming voor de volgende voertuigen:

  •        motorfiets
  •        bromfiets
  •        snorfiets

Deze drie voertuigvormen worden ook wel een motor-, brom- of snorscooter genoemd. We lichten de drie varianten allemaal toe, zodat er geen verwarring meer kan ontstaan.


Motorfiets

De motorfiets is wel de meest herkenbare tweewieler uit het rijtje. Dat komt vooral door het totaalplaatje. Een motorscooter rijdt met het ‘gewone’ verkeer mee en mag dezelfde snelheid aanhouden als auto’s. Voor een motor geldt dezelfde maximumsnelheid als voor personenauto’s en bestelwagens. Buiten de bebouwde kom is dat 70 of 90 kilometer per uur en op de snelweg 120 kilometer per uur. Een motorrijder is over het algemeen het best beschermd qua kledij. Een helm, handschoenen en een (leren) motorpak zijn kenmerkend. Een motor is voorzien van een gele nummerplaat met de letters BE. Om met een motorfiets te mogen rijden, moet u minstens 18 jaar oud zijn en heeft u een motorrijbewijs (A) nodig.


Bromfiets – klasse B

Een bromfiets is een voertuig dat een maximale snelheid van 45 kilometer per uur moet aanhouden. Vroeger was een bromfiets nog een fiets met een motor, maar met een cilinderinhoud van 50cc lijkt het meer op een lichte motorfiets. Het dragen van een helm is verplicht, ook voor een bijrijder. Een brommer is altijd voorzien van een gele nummerplaat. Voor het rijden op een bromfiets is een bromfietsrijbewijs (A3) voldoende. U moet minstens 16 jaar zijn om met een bromfiets te mogen rijden. Bestuurders die een auto- of motorrijbewijs (B of A) bezitten, hoeven geen apart rijbewijs te halen. De scooter, die we kennen als de tweewieler waarbij u met beide benen naast elkaar op een verlaagd tussenstuk staat, heeft dezelfde eigenschappen als een brommer en moet ook dezelfde regels aanhouden. Denk, bijvoorbeeld, aan de Vespa. Dat is officieel een bromfiets, maar hij wordt in de volksmond ook wel een scooter genoemd.


Snorfiets

Een snorfiets, of een bromfiets klasse A, is een lichtere vorm van de bovengenoemde bromfiets klasse B. Ook een brommer uit klasse A heeft een gele nummerplaat. In tegenstelling tot de bromfiets klasse B, mag een snorfiets maar maximaal 25 kilometer per uur rijden. Een snorfietser is verplicht op het fietspad te rijden. Een helm is verplicht, een rijbewijs niet. Ook hier geldt een minimumleeftijd van 16 jaar. Nu u het verschil kent tussen de verschillende soorten tweewielers op de baan, weet u ook perfect aan welke regels ze zich moeten houden. Handig!
Vond je dit interessant om te lezen? Lees dan ook:

Ikwilvanmijnmotoraf.nl is dé site waar je eenvoudig en zonder gedoe je motorscooterquad of trike verkoopt. Meld je motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands