Technische motorkeuring in de tweedehands motorwereld gaat niet zomaar aan ons voorbij

Het zal motor-eigenaren vast niet ontgaan zijn. Sinds januari 2023 is er een technische controle vereist bij de verkoop van tweedehandsmotoren of na een ongeval. Het is in België verplicht om te voldoen aan een motorfietskeuring, ook wel een motor keuring genoemd. Volgens mobiliteitsfederatie Traxio daalde de verkoop van motoren de afgelopen maanden met 12,9 procent in vergelijking met het jaar ervoor. Het is duidelijk dat deze daling het gevolg is van de verplichte motor keuring. 

 

Voorbereiding bij het verkopen van een motor 

Er is een opvallende stijging te zien bij de verkoop van tweedehands motorfietsen, die wordt veroorzaakt door de technische keuring die sinds begin 2023 verplicht is voor tweedehands motorfietsen. Dit heeft Traxio, een federatie voor mobiliteit, bekend gemaakt. 

Het instellen van deze motor keuring heeft geresulteerd in het vooruit verkopen van veel motorfietsen, vlak voor het einde van het jaar. Ook heeft deze nieuwe regeling ertoe geleid dat eigenaars van niet-geregistreerde motorfietsen deze direct zijn gaan registreren.  

De voorspellingen vanuit België waren de afgelopen maanden dan ook dat er in de eerste maanden van 2023 aanzienlijk minder tweedehandsmotoren in België geregistreerd zouden worden. Ook was de verwachting dat er meer motoren naar het buitenland (voornamelijk Nederland) zouden worden verkocht. Beide scenario’s zijn momenteel van toepassing.  

 

Aantal tweedehandsmotoren daalt na motorkeuring  

Het is geen verrassing dat er in België een afname zou zijn nadat er in november 2022 een grote toename was in het aantal inschrijvingen van tweedehandsmotoren. Deze stijging bedroeg 29,7 procent, maar in december steeg dit aantal nog meer, namelijk naar 117,7 procent. Dat resulteerde in een bijzondere 7.235 nieuwe inschrijvingen in de laatste maand van het jaar. Toch lijkt de invloed van de motorkeuring groot te zijn, daar zijn we na de afgelopen maanden achter gekomen.  

Er wordt zelfs verwacht dat er meer tweedehands motoren in de buurlanden, waaronder Nederland, zal worden verkocht, om technische inspecties bij verkoop te vermijden. Hierdoor kan het aanbod tweedehandsmotoren in Nederland toenemen. De keuze voor veel motor verkopers om hun motor te verkopen via Nederland is gebaseerd op kosten en moeite besparen. We geven ze groot gelijk! 

 

Zorgen over de uitvoering van de motorkeuring 

Er worden bezorgdheden gemeld in de sector over de motorkeuring. Sommige motoreigenaren maken zich zorgen over de uitvoering van de motorkeuring, aangezien er veel ‘rode kaarten’ uitgedeeld worden voor bijvoorbeeld niet goed afgestelde koplampen of papieren die niet compleet zijn bij oudere motorvoertuigen. Dit mag echter niet worden gezien als een indicatie dat veel afgekeurde motoren niet veilig waren, omdat de afkeuring meestal niet gaat over technische problemen. 

 

Zonder motor keuring toch uw motor verkopen 

Via ikwilvanmijnmotoraf.be hebben al duizenden mensen hun tweedehands motoren verkocht, waarover zij erg tevreden zijn. De procedure om uw motor aan bedrijven in België en Nederland te verkopen, verloopt volledig online, via onze website. Het is voor u als verkoper dus erg eenvoudig te regelen vanuit uw zetel. Via ikwilvanmijnmotoraf.be makkelijk we het voor u mogelijk om uw motor zonder gedoe en hoogoplopende keuringskosten, uw motor te verkopen!  

De procedure is eenvoudig: u laat enkele gegevens achter van uw motor zoals het merk, model, bouwjaar en brandstof. Ook zullen vervolgens nog wat aanvullende, belangrijke gegevens ingevoerd moeten worden. Vervolgens komt uw motor in een afgeschermde online veiling voor een netwerk van 800 RDW-erkende bedrijven.

Alleen deze bedrijven hebben toegang tot de veiling om te bieden. Wanneer uw motor in de veilig wordt meegenomen, zult u binnen 7 dagen het hoogste bod ontvangen. Als u het bod accepteert, is uw motor verkocht! U ontvangt vervolgens de contactgegevens van de koper en maakt afspraken over levering en betaling. De motor wordt meestal bij u thuis opgehaald, dus daar hoeft u zich geen zorgen over te maken. Als de deal gesloten is, krijgt u ook een vrijwaringsbewijs om aan te geven dat de motor niet meer van u is. 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands