Op motorvakantie: hoe vervoer ik mijn motor?

Vervoer je motor met een aanhanger of in een bestelwagenOver een paar weken start de zomervakantie. Misschien heb je je motorvakantie al geboekt. In dat geval is het verstandig al eens na te denken over het transport van je motor. Rijd je met de motor tot op je bestemming of vervoer je hem op een aanhanger? Wij helpen je alvast kiezen! Als je op motorvakantie vertrekt, kan je in principe met de motor tot op je bestemming rijden. Dat is een goede optie voor een korte dichtbijvakantie, maar voor langere vakanties neemt zelf rijden heel wat tijd in beslag. Bovendien is het ook minder comfortabel, vooral op de autostrade, en minder gezellig doordat het onmogelijk is met je medereizigers te praten. Daarom kan het interessanter zijn je motor te vervoeren op een aanhanger of in een bestelbus.

Motor op de aanhanger

Als je met een aanhangwagen op vakantie vertrekt, zorg er dan voor dat je motor én de aanhangwagen stevig vastgemaakt zijn om situaties als deze te vermijden: Vervoer je motor op een aanhanger Een motor maak je het beste vast op een speciale motoraanhanger. Zo’n motoraanhanger is voorzien van een gleuf waarin je je motor gemakkelijk kunt vastzetten. Om de motor in die gleuf te zetten, gebruik je de oprijgoot die standaard onder de aanhanger zit. Op die manier kan je gemakkelijk je motor op de aanhanger duwen. Een motoraanhanger is voorzien van verschillende elementen waarmee je je motor stevig kan vastmaken. Het voorwiel wordt in een wielklem geplaatst en op zijn plaats gehouden met behulp van spanbanden. Leg ook spanbanden aan over het stuur en eventueel aan het achterwiel of over het zadel. Zo ben je zeker dat je motor tijdens de hele rit stevig blijft zitten. Controleer voor je op pad gaat of de aanhanger stevig aan je auto gekoppeld is en niet kan loskomen. Een kantelende aanhanger kan uw motor zwaar beschadigen. Let ook in het verkeer extra goed op en pas je rijstijl aan.

In de bestelwagen

Als je over een bestelbus beschikt die groot genoeg is, hoef je eigenlijk helemaal geen motoraanhanger te kopen of te huren. Je moet dan wel zelf voor een oprijgoot en wielklem zorgen en je zal je motor niet kunnen vastzetten in een gleuf, zoals op een aanhanger. Gebruik dus genoeg spanbanden om het voertuig op zijn plaats te houden. Met de oprijgoot duw je de motor in de bestelwagen. Net zoals op een aanhanger zet je het voorwiel vast in een wielklem en spanbanden. Maak daarna de motor stevig vast met spanbanden aan het stuur en aan het achterwiel. De motor mag niet te veel kunnen bewegen, maar let erop dat je de motor ook niet te strak vastzet. Terwijl je aan het rijden bent, zit er heel wat vering op de motor. Als je motor te strak is vastgemaakt, kan hij vrij bewegen, waardoor je het risico loopt dat je motor beschadigd geraakt door wrijving en botsingen. Als je motor te strak zit, daarentegen, heeft hij niet genoeg ruimte om mee te veren met de wagen en dat kan er dan voor zorgen dat fragiele onderdelen sneller breken.

Extra bescherming

Je loopt altijd risico op schade als je met je motor op pad bent. Om eventuele schade tijdens het vervoer van je motor zoveel mogelijk te vermijden, raden we je aan oude doeken of kranten te gebruiken als extra bescherming. Die extra bescherming hang je, bijvoorbeeld, tussen de motor en de zijkanten van de bestelwagen. Op die manier is de kans op krassen minder groot wanneer je motor tegen je bestelwagen aanbotst. Weet je toch nog steeds niet goed hoe je je motor moet vervoeren? Dan kan je een firma gespecialiseerd in het vervoer van motorfietsen om hulp vragen of je kan doen zoals deze jongens: Hoe je motor vervoeren?

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands