Houd de dief! – tips tegen motordiefstal

Motordiefstal vermijdenMet de uitvinding van nieuwe vervoersmiddelen een paar eeuwen geleden ontstond ook een nieuwe vorm van criminaliteit: die van diefstal uit auto’s en van auto’s en motors. Het slachtoffer worden van een motordiefstal is pech hebben, maar er zijn wel manieren om dieven op afstand te houden en een diefstal te vermijden. Dieven hebben verschillende profielen en stelen om verschillende redenen motors. Als je je motor op een openbare plaats achterlaat, is het aangeraden je motor vast te zetten met extra sloten. We geven je in dit artikel nog wat tips om je motor extra te beveiligen tegen diefstal en we leggen je ook uit wat je moet doen als je toch het slachtoffer wordt van motordiefstal.

Waarom?

Dieven stelen motors om er zelf mee te kunnen rijden, om ze in hun geheel te verkopen, meestal in het buitenland, of om motoronderdelen te verkopen. De meeste voertuigen worden gestolen om die laatste reden. Een gestolen motor weer in het verkeer brengen is niet gemakkelijk, de kans om gepakt te worden is groot. Dieven willen uiteraard dat risico niet lopen. Daarom worden gestolen motors ook vaak “omgekat”. Dieven kopen tegen een spotprijs een motorwrak waarop onderdelen van de gestolen motor worden geplaatst. Het framenummer van het wrak wordt behouden, maar door de nieuwe onderdelen is het voertuig weer klaar om mee te gaan in het verkeer.

Wie?

De profielen van motordieven kunnen ruwweg in vier categorieën worden onderverdeeld: de algemene dief, de koper, de huurder en de joyrider. Dieven uit de eerste drie categorieën willen voornamelijk geld uit de gestolen motor halen. De joyrider is in dat opzicht een buitenbeentje. De algemene dief steelt motors om daarna zijn buit te verkopen aan zijn collega’s in het criminele milieu. Hij houdt zich daarna niet meer bezig met de motor en gaat weer op zoek naar een ander slachtoffer. Soms werkt een algemene dief in opdracht van een criminele bende. De koper en de huurder stelen motors bij verkopers en verhuurders. De koper vraagt een proefrit aan met de motor en steelt hem tijdens die proefrit. Om te vermijden dat een zogenaamde geïnteresseerde koper met je motor gaat lopen, kan je je motor verkopen aan een professionele koper, bijvoorbeeld via een online verkoopplatform. De huurder huurt een motor bij een motorverhuurder, zonder hem terug te brengen. In beide gevallen zal de dief valse papieren afgeven. De joyrider, ten slotte, neemt een motor mee voor zijn plezier. Hij heeft meestal niet de intentie de motor te verkopen of onderdelen te gebruiken. Nadat hij er een plezierritje mee gemaakt heeft en hij eventueel de motor beschadigd heeft, laat hij de motor ergens achter. Motordiefstal door joyriders

Stop!

Motordiefstal zal waarschijnlijk nooit verdwijnen, maar je kunt wel maatregelen nemen om dieven op afstand te houden. Eerst en vooral is het belangrijk dat je je motor altijd vergrendelt, ook thuis. Probeer daarbij je motor extra te verankeren door hem aan een paal of een ander zwaar, onbeweeglijk object vast te maken. Als u uw motor in het openbaar parkeert, zet hem dan in de buurt van andere motors en goed in het zicht om van sociale controle te kunnen genieten. Op de markt zijn er verschillende apparaten verkrijgbaar om je motor te beveiligen. Laat een alarmsysteem installeren om dieven af te schrikken. Met een startonderbreker voorkom je dat dieven met je motor wegrijden als ze je andere beveiligingsmethoden hebben kunnen ontwijken en met een GPS-tracker vind je je motor snel weer terug.

Motor gestolen… Wat nu?

Ben je, ondanks je beveiligingspogingen, het slachtoffer geworden van motordiefstal? Geef de diefstal dan zo snel mogelijk aan bij de politie en bij je verzekeringsmaatschappij. De verzekering komt namelijk tussen als je een motorverzekering met diefstalverzekering hebt afgesloten. Aangifte bij de politie is ook erg belangrijk. Doe de aangifte op het kantoor in de gemeente waar de motor gestolen is. Zorg dat je al de gegevens van je motor hebt, zoals het framenummer, de nummerplaat, de kilometerstand, het merk en het model en eventuele opvallende kenmerken.

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands