Winter onderhoud motor

Elk jaar komt u weer voor de keus te staan. Stalt u de motor of rijdt u nog even door? Waar u ook voor kiest, u doet er goed aan uw motor een winterbeurt te geven om zonder zorgen de winter door te komen. Dit kan u laten doen door een motorgarage, maar u kan ook zelf aan de slag. In onze blog leest u waar u aan kan denken.

Er zijn steeds meer motorrijders die de motor in de winter op het asfalt houden, maar lang niet iedereen denkt er dan aan om de motor te behandelen. Vaak wordt daar pas aan gedacht op het moment dat er wordt gestrooid of wanneer de motor gebreken vertoont. Zo lang hoeft u niet te wachten. Sterker nog, het is goed om elk jaar op een vast moment uw motor een winterbehandeling te geven. Dit zijn de dingen waar u aan kan denken.


Motor reinigen

De motor reinigen is de basis voor de winterbehandeling. Dit is ook het moment om eventuele aangereden insecten van uw motor te wassen. Als u daarmee wacht tot na de winter wordt dat heel lastig. Is er met zout gestrooid? Spoel dan uw motor niet af met warm water, maar gebruik koud water. Anders tast het zout uw motor aan.

Als alles weer gepoetst en afgespoeld is, bent u klaar voor de volgende stap. Maak uw motor helemaal droog zodat u verder kan met de volgende punten.


Vloeistoffen vervangen en aanvullen

Motorolie raakt na verloop van tijd vervuild. Bij de ene motor wordt het eerder aangeraden de olie te verversen dan bij de ander. Als u dit één keer per jaar doet is dat voldoende. Een tip is om meteen ook de oliefilters te vervangen. Denkt u ook aan de koelvloeistof? Dit verliest na verloop van tijd zijn werking.

Door dit één keer per twee jaar te vervangen blijven de middelen hun werk goed doen. Gaat uw motor in de stalling? Tank dan de motor helemaal vol. Zo voorkomt u roestvorming aan de binnenkant van de tank.

Onderdelen smeren

Kijk, wanneer u de motor een winterbeurt geeft, ook goed naar de ketting. Zorg ervoor dat deze goed op spanning blijft en behandel hem met een kettingspray. Hoeveel speling een ketting mag hebben staat in het instructieboekje. Kettingsmeer kunt u met WD-40 verwijderen. Deze spray is ook te gebruiken voor het smeren van de sloten, denk aan het stuurslot, het contactslot en het helmslot. Vergeet ook de tankdop niet. U kan WD-40 beschouwen als een universeel middel. Het is ook gemakkelijk uit te smeren, zodat het ook als poetsmiddel kan worden gebruikt. Gebruik voor de scharnierpunten, zoals die van de koppeling en rembediening een universeel smeermiddel.

Smeer ook het draaipunt van de voetsteunen in. U kan een vochtverdrijver gebruiken om elektronische onderdelen te voorzien van een waterafstotende beschermlaag. Behandel uw motor voor de winter met siliconenspray. Dat zorgt voor een goede beschermlaag tegen pekel. Pas met dit middel op voor onderdelen als de remschijven en - blokken, het zadel, de buddy en de banden. Pak die bijvoorbeeld in met kranten om te voorkomen dat de spray die onderdelen aantast.

Bandenspanning

Het is een misverstand om te denken dat u de bandenspanning in de winter moet verlagen. Een lage bandenspanning zorgt er weliswaar voor dat de banden sneller opwarmen, maar u hebt met een lagere spanning minder grip in de bochten. Bovendien verbruikt u op die manier meer brandstof. Controleer altijd de banden zodra het kouder wordt, en houd de aanbevolen spanning aan. Gaat uw motor in de winter op stal? Haal dan de wielen van de grond om drukplekken in de banden te voorkomen of draai af en toe de wielen.


Ziet u het niet zitten om allerlei klusjes uit te voeren, of om uw motor klaar te maken voor de winterstalling? Dan is dit misschien wel een goed moment om uw motor te verkopen. Meld hem vandaag nog aan en wij doen onze uiterste best om u te helpen bij het vinden van een koper. Ons netwerk bestaat uitsluitend uit gecontroleerde motorhandelaren, dat is 100% veilig. 

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands