De invloed van de nieuwe motorkeuring op de tweedehands motor markt

De recente cijfers van mobiliteitsfederatie TRAXIO spreken boekdelen. In mei 2023 werden er 28,9% minder tweedehands motoren verkocht dan een jaar eerder. Dit komt neer op een verlies van 29,8% in de eerste vijf maanden van het jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2022, wat overeenkomt met 9.446 minder motoren. Deze impact wordt toegeschreven aan de verplichte tweedehandskeuring die recentelijk werd ingevoerd.

Volgens TRAXIO-woordvoerder Filip Rylant zullen we deze gevolgen in de komende maanden blijven voelen. Hij voorspelt ook dat er meer tweedehands motoren in buurlanden terecht zullen komen omdat particulieren liever hun motor aan een dealer of aan een buitenlandse opkoper overlaten dan zelf naar de keuring voor verkoop te gaan. Dit resulteert in een afname van motoren op de Belgische markt, wat op de lange termijn nadelig kan zijn voor zowel het Belgische motorpark als voor dealers en onderdelenleveranciers vanwege minder onderhoud en herstellingen.

Vlaanderen, dat de grootste tweedehandsmarkt vormt met een aandeel van 61,2%, heeft ook een daling van 27,2% ervaren. De impact is vooral merkbaar bij motoren in de klasse 126-750cc. Wallonië heeft zelfs nog meer verloren, met een daling van 37,7%. In Brussel is de situatie vergelijkbaar met die in Vlaanderen, maar de lichtere klassen hebben daar minder verloren.

Uitzonderingen in de lichte klasse

Ondanks de algemene daling, zijn er bepaalde uitzonderingen. De lichtste klasse (-125cc) scoort het minst slecht in België en vertegenwoordigt maar liefst 36,2% van de markt. Ook de middenklasse en de zware jongens (+1.001cc) houden met bijna 20% een groot aandeel. Interessant genoeg, ondanks de motorkeuring, heeft Aprilia een groei van 21% laten zien in de 125-cc klasse.

In het licht van deze ontwikkelingen biedt ikwilvanmijnmotoraf.be een eenvoudige en efficiënte oplossing voor motorrijders. Wij bieden een platform waarop u uw motorfiets zonder keuring kunt verkopen aan erkende Nederlandse dealers. Dit bespaart u de moeite en het gedoe van de verplichte keuring en zorgt ervoor dat uw motor niet van de Belgische markt verdwijnt.


Motor verkopen zonder keuring? Ikwilvanmijnmotoraf helpt

Bij ikwilvanmijnmotoraf.be begrijpen we de uitdagingen en frustraties die kunnen komen kijken bij het verkopen van een tweedehands motor, vooral in het licht van de nieuwe keuringseisen.We willen het verkoopproces zo eenvoudig en stressvrij mogelijk maken voor u. Daarom hebben we een gemakkelijk te navigeren platform gecreëerd waar u in slechts enkele stappen uw motor kunt aanmelden voor verkoop. We hebben een netwerk van vertrouwde en gecertificeerde dealers die bereid zijn om uw motor te kopen, zelfs zonder keuring.

Het is belangrijk op te merken dat, ondanks de daling van de verkoop van tweedehands motoren, de markt voor nieuwe motoren relatief stabiel blijft. Er was een lichte daling van 2,4% in de inschrijvingen in vergelijking met mei 2022, wat neerkomt op 68 eenheden minder. Dit wordt toegeschreven aan het slechte voorjaarsweer en enkele leveringsproblemen. Toch blijft het resultaat van de nieuwmarkt bevredigend, met merken als Honda en BMW die een groei laten zien van respectievelijk 5,5% en 12,6%.


Verkoop makkelijk en snel

Dit suggereert dat er nog steeds een sterke vraag is naar motorfietsen, ondanks de nieuwe keuringsvereisten. Het biedt ook kansen voor eigenaren van tweedehands motoren, die kunnen profiteren van diensten als ikwilvanmijnmotoraf.be om hun voertuigen op een gemakkelijke en efficiënte manier te verkopen.

Concluderend, de invoering van de nieuwe motorkeuring heeft ongetwijfeld een impact gehad op de verkoop van tweedehands motoren in België. Echter, met diensten zoals ikwilvanmijnmotoraf.be, hoeven motorbezitters zich geen zorgen te maken over deze nieuwe eisen. Wij maken het proces van het verkopen van uw motorfiets zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk, zodat u zich kunt concentreren op wat echt belangrijk is – genieten van de vrijheid en het plezier van het rijden.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands