Een motor zadel bekleden? Dat kan u zelf!

Voor het opnieuw bekleden van een motor zadel hoeft u geen expert te zijn. Nou moet er wel gezegd worden dat de experts niet voor niet experts zijn. Om het écht perfect te krijgen zal u daar langs moeten gaan. Desalniettemin, zelf kan u ook een resultaat leveren waar u echt niet ontevreden over zal zijn. Met een goede zadelhoes, de juiste tools en vooral wat tijd en geduld gaat het prima lukken.


Stap 1. Zorg dat u de juiste tools in huis hebt

  1. Een zadelhoes bestemt voor uw motor. Of een lap leer (of namaak leer), maar dit maakt het proces wel aanzienlijk moeilijker om het echt strak om de zadelpan heen te krijgen. Wilt u dit toch doen? Gebruik dan de oude hoes als een sjabloon.
    U kan een cover uitzoeken die bij uw stijl motor en smaak past, denk aan met knopen, plooien, logo's of meerdere kleuren. Had uw zadel hiervoor plooien, realiseer dan dat dat een flinke klus is geweest ooit. Zo'n zadel vervangen met een gladde cover is misschien niet bijpassend.
  2. Als het schuim aangepast of bijgewerkt moet worden, is dat een geheel andere kunst. Mits u niet te veel hoeft aan te passen werkt een broodmes hiervoor prima.
  3. Nietjes in verschillende formaten. Zowel brede en smalle als verschillende lengtes van de pootjes. Trek een paar nietjes uit het oude zadel om te bepalen welke u nodig gaat hebben. Vaak wordt er bij één zadel meerdere type nietjes gebruikt.
  4. Nietpistool, kan pneumatisch, hydraulisch of gewoon handmatig. Het makkelijkst is meerdere nietpistolen erbij hebben. Zo kan u verschillende nietjes gebruiken zonder elke keer nieuwe nietjes te laden.


Vooral op caferacers is het in een patroon gestikte, platte zadel populair.

Stap 2. De hoes voorbereiden

Het eerste wat u nodig gaat hebben is hitte, en daarmee bedoelen we de zon. Leg de nieuwe hoes of de lap leer in de zon. Hierdoor warmt het leer voorzichtig op en u zal merken dat het daardoor een stuk soepeler wordt om mee te werken. Daarnaast zal het leer wat uitzetten door de warmte. Als u het zadel dan gespannen hebt over het schuim krimpt deze door afkoeling waardoor het net een beetje netter strak om het schuim zal spannen. Als u de motor dan een keertje buiten in de zon hebt staan en de zadelhoes weer uitrekt zal deze mooier gespannen blijven, omdat u het toch al gespannen hebt met een warme hoes.


Stap 3. Snap de vormen van het zadel

Pak de zadelpan met schuim erbij en bestudeer deze goed. Zoek naar waar de plooien zullen vallen. Kijk ook goed naar waar de hoes bol zal moeten komen en waar deze hol zal zijn. Hierdoor kan u van tevoren bepalen hoe u de hoes zal vast gaan zetten. Volg de richting van de curve van het zadel en trek daarlangs de hoes strak straks.

Voordat u begint met nieten zoekt u een goede plek om te beginnen met het eerste nietje. Gewoon beginnen met spannen van de hoes over het schuim en ergens vastzetten is veel meer zorgen uiteindelijk.


Stap 4. Test het nietpistool

Ten eerste: voorzichtig! Maar probeer het nietpistool op een vergelijkbaar oppervlak om te kijken hoe diep het nietje terecht zal komen. Als het nietje te diep komt kan deze door de zadelpan en het schuim, en vervolgens door de bovenkant van de hoes door steken. En dat wil u uiteraard niet, bovendien is dat ook niet zo comfortabel. Maar de nietjes moeten ook weer niet te licht erin, want dan zal de hoes niet goed bevestigd zijn.


Stap 5. Daadwerkelijk beginnen met nieten

Uiteraard kijkt u van tevoren dat de hoes mooi in het midden terecht zal komen. Zoals eerder genoemd, begint u nu met dat eerste controlepunt vast te zetten. Zorg ervoor dat de nietjes dwars op de richting van de kracht van het spannen van de hoes werkt. Gebruik uw eigen gewicht om het schuim in te drukken wanneer u gaat spannen. Werk met de nietjes van binnen naar buiten. U kan het tweede nietpistool gebruiken om het leer of vinyl te rekken om het goed strak te krijgen. Werk op een zachte ondergrond. Veel mensen werken op een lap tapijt. Maakt u geen zorgen, zolang u de hoes niet scheef trekt zal deze eigenlijk nooit te strak vast komen te zitten.


Stap 6. Lukt het niet meteen perfect? U kan het gewoon nog een keer proberen

Heb geduld en wees kritisch op uw eigen werk. Als er een ongewenste plooi in de hoes terecht komt kan deze naar verloop van tijd toch wel wat dwars gaan zitten. U kan het nietje gewoon loshalen met een tang en vervolgens opnieuw proberen. Steekt het vinyl of leer te ver uit voorbij het nietje? Deze kan u wegsnijden met een scheermesje, wees hier uiteraard voorzichtig mee.

U zou zelfs een oud tweedehands zadel kunnen kopen om hierop de techniek te oefenen. Tip: een zadel van een crossmotor is het makkelijkst, hier is echt geen kunst aan.Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands