Remmen op de motor; is dat een goed idee?

Als u uw gas loslaat in zowel de auto als op de motor vertraagt u, dat wordt remmen op de motor genoemd. Veel motorrijders gebruiken het remmen op de motor als ze gewoon een beetje willen vertragen. Maar is remmen op de motor wel goed? Kan het schade toebrengen aan uw motor en motorblok? Wij geven antwoord op die vragen.Wat is remmen op de motor?

Als u het gas loslaat vertraagt u. Als het gas wordt dicht gedraaid krijgt de motor namelijk niet genoeg lucht en benzine meer. De zuiger in het blok beweegt nog wel op en neer maar krijgt geen verbranding meer waardoor de zuiger vertraagd. En op zijn beurt vertraagt de zuiger het achterwiel.


Kan remmen op de motor schade brengen aan de motor?

Sommige mensen zijn bang dat remmen op de motor schade toebrengt aan de motor. Het korte antwoord is: nee. Het lange antwoord kan gegeven worden door mogelijke problemen te ontkrachten die het tot zijn gevolg zou hebben.

Zorgt remmen op de motor voor een tekort aan smering?

Nee. De oliepomp staat niet ineens uit, de olie wordt nog steeds door het filter rondgepompt door het blok. Doordat de zuiger nog steeds op en neer beweegt is daar nog steeds smering nodig. Maar dat krijgt het gewoon, dus een tekort aan olie zal een normale viertakt niet krijgen. Bij tweetakt werkt de smering van het blok net anders. De smering van het blok wordt van tevoren gemengd met de benzine. Als u dan remt op de motor krijgt de motor geen nieuwe benzine en dus ook geen nieuwe smering. Maar er blijft genoeg olie over in het blok voor smering. Zolang u niet kilometers achter elkaar remt op de motor is het dus geen enkel probleem.

Kan door remmen op de motor het blok oververhitten?

Nee. Veel moderne motorfietsen zijn vloeistof gekoeld. Doordat de radiator lucht vangt wordt koelvloeistof snel kouder en die koude vloeistof wordt rondgepompt door het blok om actief te koelen. Als u een stuk flink zou doorrijden op veel toeren zijn er letterlijk heel veel heftige ontbrandingen in het blok. Op dat moment moet de motor ook koel blijven. Als u remt op de motor zijn die ontbrandingen er niet, dus zal de motor ook niet oververhitten.

Kan remmen op de motor de koppeling of versnellingsbak schaden?

Wederom, nee. De versnellingsbak en koppeling van een motor zijn ontzettend stevige onderdelen die ontworpen zijn om wel wat aan te kunnen. Als u bijvoorbeeld hard op zou trekken vanuit stilstand hebben ze meer te doorstaan dan bij remmen op de motor. Dus waarom zouden ze dan niet tegen remmen op de motor kunnen?


Is het een goed idee?

Het is zeker een goede manier om te remmen op de motor. Het brengt op geen gebied schade toe aan de motor of aan het motorblok. Remmen op de motor is heel relaxt. Maar uiteraard remt u harder met de remmen dan op de motor. Maar als u remt alleen op de motor of ook op de remmen slijten de remblokken en remschijven minder snel. Bovendien worden ze minder heet bij veelvuldig hard remmen, zoals bij een lange afdaling.

Wat wel een zaak is om rekening mee te houden is dat als u remt op de motor uw remlicht niet aan gaat. Hierdoor ziet verkeer achter u niet dat u afremt. Dus als u verkeer achter u heeft rijden, rem dan altijd ook met de gewone remmen zodat niet iemand van achteren op u inrijdt.Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands