BRAVO: De dagelijkse check van uw motor kunt u zelf!

We hebben er al eens over geschreven en we gaan het ongetwijfeld vaker doen. Zorg goed voor uw motor. Met een paar eenvoudige klusjes kan u zorgen dat u veilig op pad gaat. Ook kan u zorgen voor een langere levensduur van uw motor. De afkorting BRAVO is een handig ezelsbruggetje om de essentiële punten van uw motor te controleren voordat u op pad gaat. We lichten het toe.

Door eens in de zoveel tijd alles na te lopen voorkomt u problemen tijdens het rijden. Sommige dingen kun je beter voorkomen dan genezen. U moet er toch niet aan denken dat u tijdens een rit merkt dat de remmen niet goed werken. Gespannen rijden is het gevolg en dat kan niet de bedoeling zijn. Onthoudt BRAVO wanneer u uw motor gaat nalopen. Zo houdt u uw motor in goede conditie.


Banden

De meeste motorrijders controleren de bandenspanning pas wanneer de spanning niet meer goed voelt. U wilt natuurlijk liever rijden dan stilstaan. Door regelmatiger de bandenspanning te controleren zorgt u ervoor dat uw banden altijd de juiste spanning hebben en daardoor langer meegaan. De aanbevolen bandenspanning verschilt per type motor, let hier goed op. Rijden met de juiste bandenspanning zorgt niet alleen voor een langere levensduur van de banden, maar ook voor de beste prestaties van de band tijdens het rijden. Rijden met de juiste bandenspanning betekent een stuk veiliger rijden.

Let ook op het profiel van je banden. De profieldiepte moet minimaal 1,6 millimeter zijn, maar wacht nooit te lang met het vervangen van je banden. 1,6 millimeter is het wettelijke minimum, maar onder motorrijders wordt meestal 2 millimeter aangehouden als minimum eis. Is de profieldiepte minder dan 2 millimeter? Dan is het tijd om de band te vervangen.


Remmen

Controleer het peil van de remvloeistof en vul dit eventueel bij. Het vloeistofpeil zal langzaam zakken. Dit heeft te maken met de slijtage van de remblokken. Controleer de remmen als je stilstaat. Druk de remmen volledig in met de remhendel en het pedaal. Het remmen moet krachtig aanvoelen. Wanneer u alles loslaat moeten de hendel en het pedaal volledig loskomen en de wielen moeten meteen vrij draaien.

Controleer ook de voorvorkpoten. Zijn deze vet? Dan kunnen de voorvorkkeeringen lek zijn. Laat dit nakijken.


Aandrijving

Bij cardanaandrijving kijkt u alleen naar eventuele olielekkage. Bij kettingaandrijving moet de spanning van de ketting goed zijn. Een algemene richtlijn is dat de ketting maximaal 2 centimeter omhoog en omlaag mag kunnen bewegen. Wordt uw motor door een ketting aangedreven? Dan moet u deze regelmatig smeren met een kettingspray. Aangeraden wordt om dit bij elke 500 kilometer (bij droog weer) te doen om de schakels goed vet te houden.

Is de ketting aan vervanging toe? Vervang dan ook de tandwielen.


Verlichting

Wacht niet tot een ander begint te seinen, maar controleer regelmatig zelf de verlichting. Kijk na of het stadslicht, dimlicht, groot licht, alarmlicht en de remlichten het doen en vervang kapotte lampjes. Controleer ook of de kentekenverlichting het doet. De achter (rem)lichten zijn soms moeilijk te controleren als u alleen bent. Wat helpt is de motor parkeren vlak voor een muur zodat het licht kan schijnen op de muur, dan kan u makkelijk zien of alles goed werkt.


Olie

Voldoende, frisse olie is belangrijk om motorschade te voorkomen. Wacht niet tot het lampje gaat branden, dan ben je eigenlijk al te laat. Controleer regelmatig of er nog voldoende olie in zit. Peil de olie als de motor koud is en zet je motor bij de check rechtop. Let ook goed op dat de olie op tijd ververst wordt. In het onderhoudsschema van uw motor staat wanneer dat gedaan moet worden.


BRAVOK?

De afkorting BRAVO kan ook worden aangevuld met de letter K, die staat voor koeling. Controleer het peil van de koelvloeistof en maak regelmatig de radiator voorzichtig schoon. Moet u vaak koelvloeistof bijvullen? Dat kan wijzen op een lekkage of een ander probleem.

Onthoud bij het nalopen altijd het ezelsbruggetje. Als het goed is wordt het snel een routineklus, dat betekent ook dat u goed bezig bent. Merkt u te veel problemen? Maak dan de overweging of u uw motor laat repareren of wellicht overgaat tot verkoop. Bij ikwilvanmijnmotorfietsaf.nl staan we zeven dagen per week voor u klaar om u te helpen wanneer u zonder gedoe uw motor wilt verkopen.Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands