Belgische motorverkoop 2020 in de lift

In het eerste half jaar van het nu al bizarre 2020 heeft de motormarkt genoeg ondervonden van de coronacrisis. In de periode januari tot en met juni zijn de cijfers van de motorverkoop anders dan vorig jaar. In de maanden maart, april en mei daalde de verkoop flink. In juni trekt het aardig bij. Er werden meer motoren verkocht dat in juni 2019, maar gemiddeld gezien over het hele jaar is de verkoop nog steeds minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Net als de Nederlandse motormarkt is de Belgische motormarkt ook niet resistent tegen het coronavirus. Volgens de cijfers van FEBIAC, de Belgische Automobiel- en Tweewielerfederatie en de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer blijkt dat de motormarkt zich terugkrabbeld na een zware periode.Maart 2020: 41% daling

De verkoop van nieuwe motoren daalde in maart 2020 met ongeveer 41% ten opzichte van maart 2019. het totale aantal nieuw verkochte motorfietsen komt in het eerste kwartaal van 2020 op 5815, een daling van 14,8%. Dit is natuurlijk niet overwachts, omdat de voertuigenhandel in België sinds 13 maart 2020 verplicht stil ligt. Zelfs al bestelde en beschikbare voertuigen mochten niet geleverd worden. Dit heeft natuurlijk grote impact gehad op de markt. Hierdoor is de vergelijking tussen maart dit jaar en maart vorig jaar geen eerlijke vergelijking.

In maart heeft BMW de meeste motoren verkocht in België, namelijk 359 stuks. Daarop volgt Yamaha met 240 stuks en Honda met 193 stuks. Honda voelde echter de grootste daling, van 50% ten opzichte van vorig jaar.


April 2020: 70% daling

Net als in maart daalde in april de motorverkoop cijfers flink. Sterker nog, de daling werd nog veel groter. Er zijn in april 70,7% minder motoren verkocht dan in dezelfde maand in 2019. Ook deze daling was niet geheel onverwachts. Immers zijn de motorzaken van 13 maart tot en met 11 mei gesloten geweest. Dat betekent dat in geheel april de motorzaken niet open mochten. Vanaf 11 mei mochten motorzaken weer starten met de verkoop en uitlevering aan klanten.

Kijken we naar de verkoopcijfers van afgelopen maand per merk, zien dat we dat ondanks alles BMW toch nog 164 motoren wist te verkopen in april. Dit is een daling van bijna 60% ten opzichte van april 2019. Op de tweede plaats vinden we Yamaha met 112 verkopen. Ook bij het Japanse merk zien we een daling van ruim 68%. Harley-Davidson heeft de derde plek in het aantal verkopen. Het Amerikaanse merk wist afgelopen april 80 motoren te verkopen, alsnog een daling van bijna 60% ten opzichte van april 2019.


Mei 2020: 6,2% daling

Door versoepeling van de Belgische corona maatregelen konden dealers weer handelen met zakelijke klanten vanaf 4 mei, en met particulieren op 11 mei. Besef dat er als er bijna 2 weken gemist zijn, de daling van 6,2% erg meevalt. In het onderstaande overzicht is te zien dat Honda, Yamaha en BMW de meeste nieuwe motoren hebben verkocht. Wat wel opvalt is de enorme daling van specifiek BMW die het de eerder maanden van 2020 juist relatief goed deed.

Verkopen België mei 2020


Juni 2020: 52% stijging

Ten opzichte van juni 2019 zijn er veel meer motoren ingeschreven. Uit cijfers van FEBIAC blijkt dat 52% meer motoren op naam werden gezet afgelopen maand. Maart, april en mei waren dan ook historisch slechte maanden voor de motormarkt. Voor alle voertuigen was de verkoop ongeveer even dramatisch afgelopen maanden. Gelukkig is er een ommekeer gebeurd. Na een paar maanden binnen zal het dus wel zijn gaan jeuken om motoren te kopen en de markt haalt in.

Kijkend naar het afgelopen half jaar van 2020 zijn er in totaal 13604 motoren op naam gezet in België. In datzelfde eerste half jaar van 2019 werden er 15482 verkocht. Dat betekent dat er in de start van 2020 nog wel 12% minder motoren zijn ingeschreven dan in 2019. Maar 12% is al veel beter ten opzichte van het eerste kwartaal. Gelukkig lijkt de markt aan het bijtrekken dus. Hopelijk zet deze positieve ontwikkeling nog even door totdat we in de positieve cijfers terecht komen in het tweede half jaar van 2020.

Juni was zelfs de beste maand ooit voor BMW motorrad. In de voorbije maand stegen de cijfers met 9,8% ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In totaal werden er wereldwijd 20021 nieuwe BMW motorfietsen of scooters verkocht. Vooral in Duitsland (+58,2%), Frankrijk (+72,9%), de Benelux (+52,2%) en Portugal (+52%) steeg de verkoop ten opzichte van juni 2019 enorm.Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands