Wat betekent cc, cilinders, pk, gewicht?

Er zijn veel termen in motorland die rondzwerven. Cilinders, cc, pk, leeggewicht en massa rijklaar. U hebt vast wel eens van de termen gehoord. Maar wat betekenen ze nou eigenlijk? Vindt u het ook zo interessant om te snappen wat de technische termen over uw eigen moto betekenen? Dat snappen wij! Daarom hebben wij bij ikwilvanmijnmotoraf.be een overzicht gemaakt van vier veel voorkomende motortermen.



Wat betekent cc?

De eerste technische term die we gaan behandelen is cc, wat staat voor de cilinderinhoud. Cilinderinhoud wordt gegeven in cc of in cm3. cm3 staat voor het kubieke centimeter. cm3 is hetzelfde als cc, dat is namelijk gewoon de Engelse vertaling Cubic Centimeter. cc staat letterlijk voor de inhoud van de cilinders. De cilinders zijn de ruimtes in het motorblok waar de zuigers op en neer in bewegen wat het bewegen van de motor veroorzaakt. In principe is het zo dat hoe groter de cilinderinhoud is hoeveel meer kracht de motor kan leveren. Dit is niet helemaal zo want de kracht is afhankelijk van meerdere zaken, maar het is een goede richtlijn.


Vermogen, het verschil tussen pk en kW

De volgende categorie is het vermogen. Vermogen is de kracht die een motor kan leveren. Dit kan gemeten worden in verschillende eenheden. Pk en kW zijn de meest voorkomende. De meest bekende term is nog altijd de paardenkracht, pk. Dit is eigenlijk een hele ouderwetse term ooit bedacht om de kracht te kunnen meten. Een andere eenheid is kW, dit is wat tegenwoordig vaker gebruikt door technici. Deze afkorting staat voor kiloWatt en zegt iets over de hoeveelheid energie die iets kan afgeven. Er zit een omrekenfactor tussen pk en kW. Wilt u weten hoeveel pk een bepaalde hoeveelheid kW (of andersom) is? Dat kan u hier vinden.


Wat is vermogen/massa?

Vermogen/massa is letterlijk het vermogen gedeeld door de massa. De massa is de wetenschappelijke benaming van gewicht. Vermogen/massa geeft de gewichtverhouding van de motor ten opzichte van het vermogen. Deze verhouding is van belang bij het stapsgewijze rijbewijs. Als u A2 of code 80 hebt mag u alleen een motor rijden die onder de gewichtsverhouding van 0,2 kW per kg heeft. Dit is naast de standaard van 35 kW aan vermogen waar het sowieso niet boven kan komen voor A2. Deze gewichtsverhouding wordt bepaald met de massa rijklaar, deze term wordt hieronder uitgelegd.


Wat is het leeggewicht van een motor? En wat is massa rijklaar?

Op de papieren van de motor staat vaak de massa rijklaar van de motor aangegeven. Zoals de term al uitlegd is dit het gewicht van de motor zoals er mee te rijden is. Het leeggewicht is het gewicht waar de meeste andere zaken mee meten, zoals de verzekering, wegenbelasting en milieuzaken. Het leeggewicht wordt bepaald door het gewicht van de gehele motor maar dan zonder vloeistoffen. Dus dan zit er geen benzine, olie en eventuele koelvloeistof in. Ziet u in de specificaties alleen het leeggewicht van een moto vermeld? Tel dan ongeveer 20 kg erbij op voor een schatting van de massa rijklaar.




Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands