Motorrijders op de reddingsstrook?

Vanaf 1 oktober moeten autobestuurders nog meer opletten op de snelweg. Bij het ontstaan van een file moet namelijk vanaf heden verplicht ruimte vrij gelaten worden waardoor hulpdiensten gemakkelijk kunnen passeren. Deze regelgeving bestaat al langer in Duitsland en Oostenrijk, en nu is het in België ook van kracht. Voorheen moest u alleen wijken voor hulpdiensten als deze in zicht was of er een sirene werd gehoord. Dit zorgde voor vertraging voor hulpdiensten, met deze regel wordt getracht deze vertraging zo veel mogelijk te beperken.Nieuwe regelgeving vanaf 1 oktober 2020

In Duitsland en Oostenrijk is het al een tijd het geval dat wanneer er een file ontstaat, dat tussen de twee meest linker banen van de snelweg ruimte vrij gelaten moet worden voor hulpdiensten. Dit is ooit bedacht omdat bleek dat hulpdiensten te veel vertraging opliepen doordat zij te laat gezien werden en er dus te laat actie ondernomen werd door de andere weggebruikers. De voertuigen op de meest linker rijstrook moeten straks verplicht aan de linkerkant van de desbetreffende rijstrook rijden, de weggebruikers op de andere stroken zullen moeten opschuiven naar de rechterkant van hun eigen rijstrook. Hierbij is het toegestaan om deels over de pechstrook te rijden.

Let op: Hier is het toegestaan als motorrijder om tussen de file door te rijden. In Duitsland en Oostenrijk is dit echter niet toegestaan en daar staat dan ook een hoge boete op! In Nederland mag een motorrijder ook tussen de file door, maar de vrije reddingsstrook is nog niet verplicht.


Sinds 1 september 2011 mogen motorrijders in ons land tussen de file door rijden.


Maar mogen motorrijders gebruik maken van de nieuwe reddingsstrook?

De vraag bij veel motorrijders rees: Mogen motorrijders gebruik maken van de reddingsstrook wanneer zij tussen de file door rijden? De nieuw ontstane ruimte is dezelfde ruimte waar het voor motoren de bedoeling is om te rijden als zij tussen de file door willen rijden, namelijk tussen de twee meest linker stroken op de autosnelweg of autoweg.

Het antwoord is: Ja, motorrijders mogen nog steeds tussen de file door. Motorrijders mogen wel degelijk gebruik maken van de vrije ruimte mits het respecteren van de algemene bepaling die stelt dat men de weg vrij moet maken wanneer men een prioritair voertuig hoort aankomen. Als u met uw motor dus tussen de file door rijdt over de nieuw ontstane reddingsstrook begaat u geen overtreding.

Uiteraard moet u wel voldoen aan de al bestaande regels rondom tussen de file doorrijden, ook wel filteren genoemd. Buiten het moeten rijden op de goede plaats van de weg, moet een motorrijder zich houden aan de maximale snelheid bij een file. De maximale snelheid van de voertuigen in de file mag dan niet hoger zijn 50 km/u en het verschil in snelheid met de voertuigen die voorbij gereden worden mag niet hoger liggen dan 20 km/u.

Uiteindelijk is de nieuwe regelgeving dus niet alleen positief voor hulpdiensten. Ook motorrijders komen er beter vanaf. Ze mogen nog steeds tussen de file door, alleen zal er nu meer ruimte vrijgehouden worden tussen de rijbanen.
Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands