Motor importeren uit de VS

Amerikaanse motors zijn overal ter wereld populair. Vooral het legendarische merk Harley Davidson bouwt blikvangers die ook hier in België veel gevraagd worden. Zo’n motor kan je kopen bij een Belgische importeur, maar je kan je favoriete bike ook rechtstreeks uit Amerika laten overkomen. Op een Amerikaanse website ben je een unieke Harley Davidson Low Rider tegengekomen die je graag in je collectie wilt hebben. Hoe krijg je hem in België? Wij geven je al de info die je nodig hebt om een motor te importeren.


Hoelang duurt de importprocedure?

Voor je aan de importprocedure begint, is het belangrijk te weten dat die procedure enkele maanden kan aanslepen. Na de onderhandelingen met de verkoper, moet de auto naar België verscheept worden. Afhankelijk van waar in de VS je je auto koopt en vanuit welke haven hij naar België gebracht wordt (westkust, oostkust of golfkust), duurt de overzeese tocht 10 tot 30 dagen. Eenmaal aangekomen in Europa, moeten de douaneformaliteiten nog in orde gebracht worden en moet het vervoer van de Europese haven naar je thuis geregeld worden. Ook dat kan een tweetal weken duren.


Welke documenten heb ik nodig?

De voertuigpapieren moeten volledig zijn. In de Verenigde Staten beschikt iedere motor over een “Certificate of Title” of “Title”. Dat document bevat het chassisnummer, de nummerplaat en informatie over de officiële eigenaar (“Registered Owner”). Onder “Lienholder” wordt ook vermeld of het voertuig eigendom is van een bank of financiële instelling. In dat geval is het voertuig niet het eigendom van de verkoper en moet een “Release”-document worden bijgevoegd. Zonder dat document is de verkoop niet rechtsgeldig. Voor je verdergaat met de importprocedure is het belangrijk te controleren of de documenten in orde zijn.


Hoe vervoer ik de motor het best?

Er zijn twee opties: ofwel zorg je zelf voor het verover van je motor, ofwel regel je het vervoer met een internationaal transportbedrijf. Als je zelf naar de VS vliegt, kan je uiteraard de motor goed bekijken en controleren voor je overgaat tot de effectieve aankoop ervan. Als de verkoop rond is, breng je hem zelf naar de haven. Daarvoor vraag je een Amerikaanse “One Day Permit” aan en sluit je een verzekering af bij, bijvoorbeeld, de Amerikaanse Automobile Club AAA. We raden je ook aan een transportverzekering af te sluiten. Met een Allrisk-verzekering is je motor volledig beschermd. Informatie over zulke verzekeringen kan je verkrijgen bij transportbedrijven en importeurs. Voor het vervoer van je motor kan je uiteraard ook de hulp inroepen van een internationaal transportbedrijf. Grote transportbedrijven hebben meestal kantoren langs de Amerikaanse kust en kunnen de motor zowel van de verkoper naar de Amerikaanse haven brengen als van de Europese haven tot op de eindbestemming. De verscheping en de declaratie zitten bij in het pakket. Houd er rekening mee dat je motor drie dagen op voorhand moet worden aangemeld bij de betreffende Amerikaanse haven en dat op dat moment ook de voertuigpapieren (Titel en de aankoopfactuur) bij de douane moeten worden ingeleverd. Zorg dat je een kopie hebt van die papieren, want die documenten heb je ook in België nodig. In Amerika wordt uiteindelijk een Shipper’s Export Declaration (SED) opgemaakt.


Hoeveel kost de import uit de VS?

Naast de prijs voor de motor, moet je rekening houden met de extra kosten die vasthangen aan de import uit de Verenigde Staten. Als je eerst nog met je nieuwe aankoop door Amerika wilt reizen, moet je de Sales Tax betalen. Die taks is afhankelijk van de staat, maar ligt nooit hoger dan 9% op de aankoopprijs. Na de verscheping kan je de Sales Tax wel terugvragen. Als je je motor meteen na de aankoop naar België brengt, betaal je die taks niet. De vervoerkosten verschillen per transport- en scheepvaartbedrijf. Over het algemeen is de verscheping vanaf de westkust met een gemiddelde van € 1.000 iets duurder dan de verscheping vanuit New York, waar je gemiddeld € 800 betaalt om je motor in de haven van Antwerpen te krijgen. De invoerbelasting (10%) en de BTW (21%) zitten nog niet in die bedragen verrekend en worden berekend op het totaal van de aankoopprijs en de vervoerkosten.

Al de kosten opgeteld, kom je op een totaalbedrag van € 18.582,79. De extra kosten lopen dus op tot ongeveer de helft van het netto aankoopbedrag. Als je een bedrijf inhuurt om je te helpen bij de bemiddeling en de aankoop, betaal je uiteraard meer. Om met je motor te mogen rijden in België, moet je uiteraard de verzekering in orde maken en je auto inschrijven bij de DIV.


Laatste checklist

Met bovenstaande tips haal je je favoriete Amerikaanse bike zonder problemen naar België. Hieronder geven we je de belangrijkste tips in een mini-checklist:


Voor meer informatie check de website van de DIV.Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands