Motoren in Brussel; 30 zones en (nog) geen kilometerheffing

In Brussel verandert er veel op het moment voor eigenaren van motoren en wagens. Vanaf 1 januari geldt er al dat geheel Brussel standaard een 30 km/u zone is. Slechts als er een uitzondering genoemd wordt mag u harder rijden, dit is bijvoorbeeld op de grote assen. Kilometerheffing lijkt voor nu niet door te gaan. Maar dat betekent niet dat het er nooit zal komen. De Groenen staan te popelen om een vorm van kilometerheffing snel toe te passen.


Brussel een grote 30 km/u zone

Met de motor of auto mag je sinds 1 januari 2021 niet harder dan 30 km/u in een heel groot deel van Brussel. Alleen op grote assen en in de tunnels mag je nog 50 of 70 km/u rijden. Opvallend is nu wel dat snelle elektrische fietsen momenteel de snelste voertuigen zijn. Het wordt nog afwachten wat hiermee gedaan wordt.

Op de ring mag een bestuurder ondertussen ook al 100 km/u rijden. De bedoeling van de snelheidsverlagingen is meer veiligheid, minder ongevallen, minder geluidshinder en een autoluwe stad. Ook is het idee dat de belasting op het milieu lager zal zijn. Hierdoor stijgen de zorgen dat er steeds minder mensen vanuit buiten Brussel binnengaan. Dit zal voor motorhandelaar in Brussel niet voordelig zijn.


Toch (nog) geen kilometerheffing in Brussel

Het plan was simpel. Wie minder rijdt, betaalt minder. De BIV en de verkeersbelasting zou afgeschaft worden en er zou gaan worden betaald per gereden kilometer. Maar dit zou dan alleen gelden voor mensen die in Brussel woonachtig zijn. Mensen die van buiten Brussel de stad in willen rijden zullen een tol moeten betalen.

Bewoners van de rest van Vlaanderen en Wallonië zouden gewoon de BIV en verkeersbelasting door moeten betalen. En bij Brussel binnenrijden zou daar nog de tol betalen bij het binnenrijden van Brussel bovenop komen. Net als de verkeersbelasting zou de tol worden bepaald naar de fiscale kW's van het voertuig.

Dit is natuurlijk niet evenredig voor mensen die binnen Brussel en mensen die buiten Brussel wonen. Voor mensen binnen Brussel zou het ineens wel heel interessant worden om een S1000RR of een Fireblade te kopen.
Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands