Hoe neemt u uw kind veilig mee achterop de motor?

Een rondje rijden op de motor met uw eigen zoon of dochter achterop, het klinkt erg leuk natuurlijk! Maar tegelijkertijd is het ook doodeng. Wat nou als er iets mis gaat? Laat u niet leiden door die spookgedachtes. Mits u uzelf en uw kind goed voorbereid kunnen jullie zeker samen veilig een ritje maken. Één ding is zeker, het zal ontzettend mooie herinneringen opleveren voor uw kind dat jullie dit samen doen. En uzelf geniet er natuurlijk ook van om de motorpassie te kunnen delen met uw eigen kroost.


Goed zittende helm

Te vaak ziet u een motorrijder die een kind voor- of achterop heeft rijden waarbij het kind een motorhelm draagt van vier maten te groot. Misschien is het zelfs de oude helm van de ouder. Doe dit absoluut niet. Er zijn veel goede helmen voor een kind op de markt in allerlei maten. Investeer hierin, want dit is een van de belangrijkste veiligheidsvoorzieningen. Een kind groeit snel, dus u zal vaak een nieuwe helm moeten kopen wanneer de helm weer te klein is geworden. Maar hierdoor is er ook een grote markt ontstaan waar helmen die nog bijna nieuw zijn worden verkocht voor weinig. Let hierbij uiteraard wel op dat de helm echt niet oud is, en niet beschadigd is.


Investeer in een goed zittende helm en een goed motorpak voor uw kind. Dit is ontzettend belangrijk!


Beschermende kleding

Buiten de helm is het belangrijk dat het kind -net als u overigens- goede motorkleding draagt. Hiermee wordt bedoeld een goed zittend, kwalitatief goede motorjas, broek (of geheel motorpak), handschoenen en motorlaarzen. Een pak van een paar maten te groot heeft de protectie op de verkeerde plaats, waardoor er zwaarder letsel kan ontstaan.

Buiten de bescherming zal het kind dan ook minder last hebben van de omgeving, denk hierbij aan wind, kou, vliegjes etcetera. Ook hier geldt dat het kind weliswaar snel het pak zal uitgroeien, er is ontzettend veel te krijgen tweedehands. Bovendien komt u dus ook makkelijk van het oude motorpak af. Een motorpak tweedehands is namelijk redelijk vrij van risico omdat goed te zien is aan het pak of dat het beschadigd is of niet.


Zithouding

Dochter- of zoonlief mag u niet op alle tweewielige motorvoertuigen vergezellen. Ga na of het voertuig is aangepast aan de leeftijd van het kind.


Bron:
Touring.be

Er zijn dus eigenlijk weinig officiële regels voor het achterop meenemen van uw zoon of dochter. Een advies wat wij nog willen toevoegen is dat het kind oud genoeg is dat de nek goed genoeg ontwikkeld is om de snelheid gecombineerd met het gewicht van de helm te kunnen verdragen. Bovendien moet het kind groot genoeg zijn om de rijder goed vast te houden en de voeten moeten goed bij de daarvoor bestemde pedalen kunnen. Kunnen de armen niet helemaal om de rijder heen? Er zijn ook riemen op de markt met handvatten waar het kind zich stevig aan vast kan houden.


Het rijden

Tot zover de voorbereidingen, nu het daadwerkelijke rijden met uw kind. Een kind voor uw op de motor meenemen mag niet in België, het kind moet achterop op een geschikt zadel zitten. Neem uw kind alleen mee als u denkt dat het kind oud genoeg is om zich goed vast te kunnen houden en te concentreren. Vaak gebeurd het dat een kind in slaap valt op een lange rit. Ook kan een kind simpelweg van de motor af vallen doordat hij of zij zich niet goed vast houdt. Hiervoor zijn gelukkig een aantal producten op de markt. Er bestaan riemen die om de heupen en over de schouders van het kind gaan zodat ze niet van het zadel kunnen vallen. Er zijn zelfs volledige buddyzitjes voor kinderen gemaakt.

Als een kind zich genoeg kan concentreren om niet te vergeten dat hij of zij zich moet vasthouden kan u eventueel een stap verder gaan. Let wel op dat een kind simpelweg echt niet altijd zich kan focussen. Dus constant meekijken in de bocht zal een kind niet lang volhouden. Houd hier rekening mee. Een kind zal sowieso niet helemaal stil kunnen zitten, zorg ervoor dat het kind niet zijn voeten bij de wielen kan krijgen, dat kan nare gevolgen hebben.Er zijn dus een hoop zaken om mee rekening te houden als u dochter- of zoonlief mee achterop wilt nemen op de motor. Maar als u rekening houdt met bovenstaande adviezen en gewoon uw hoofd er bij houdt tijdens het rijden is er niks mooier dan de motorpassie delen met uw kroost. Begin met een paar meter rijden en ga steeds een stapje verder als het bevalt. Misschien kan u wel over een tijdje met uw kind een mooie motortrip maken. Doe voorzichtig en heel veel plezier gewenst!
Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands