Verkeersboetes worden hoger; tot 17% meer

Deze zomer zullen alle boetes hoger uitvallen, dus ook verkeersboetes. Extra toeslagen en boeteverhogingen moeten de schatkist 43 miljoen opleveren. Volgens minister van Justitie Vincent van Quickenborne is dit volledig te verklaren. Het is geen budgettair probleem, maar slechts een dekking voor de kosten zegt hij.9 of 25 euro meer betalen

Tot nu toe is deze wet altijd onder de radar gebleven. Maar nadat het werd goedgekeurd viel het toch op. Er komt een extra toeslag boven op alle boetes of minnelijke schikkingen voor andere misdrijven, namelijk €8,84. Deze toeslag is een vast bedrag, dus het wordt niet hoger als het boetebedrag hoger is. Voor wie aangemaand moet worden voor betaling of iemand die door een rechter een boete opgelegd krijgt, is de toeslag een vaste €25,32.

Stel je krijgt de laagste verkeersboete, deze is €53. Een toeslag van €8,84 zou dan betekenen dat het boetebedrag is gestegen met wel 17%. Dit is toch wel een aanzienlijke stijging te noemen.


Waar gaat deze toeslag heen?

Volgens minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD) komen deze hogere bedragen precies overeen met de extra administratieve en operationele kosten verbonden aan het verwerken van de boetes. Deze kosten zijn de afgelopen tijd sterk toegenomen.

Momenteel worden de kosten van het verwerken van de boetes betaald door alle belastingbetalers. Deze kosten zullen dus straks vallen op degene die de boete heeft veroorzaakt.

Dit jaar moeten de toeslagen 15 miljoen opleveren. De schatting is dat de komende jaren dit 43 miljoen per jaar zal opleveren voor de staat.


Als u wil controleren hoe hoog een boete zal uitvallen, kijk dan eens op de boetecalculator. Hier kunnen zij naar gelang van een algoritme een schatting maken hoe hoog u de boete kan verwachten.Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.


Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands