Hoe leest u de codes op een motorband?

Op motorbanden staan allerlei codes en namen. Alle letters en cijfers staan natuurlijk ergens voor. Maar wat het allemaal precies betekent kan lastig zijn. Veel mensen weten niet hoe ze het moeten ontcijferen. De codes zijn een goede manier om te achterhalen wat de productielocatie en -datum is. Dat zijn handige gegevens om te weten hoe oud de banden zijn bijvoorbeeld. Wij leggen uit hoe u alles kan leren over motorbanden.


Merk en type motorband

Sommige codes op een motorband zijn belangrijk om te weten wat het betekent. Maar andere getallen zijn weer wat minder kritisch. Als u niet weet waar u naar zoekt kan het lastig te zijn om alles te begrijpen. Het merk en het type motorband zijn een van de meest voor de hand liggende dingen op de sidewall van de band. Het is wel handig om te weten welk type het is. Als u bijvoorbeeld nieuwe banden nodig hebt, en de huidige banden bevielen goed, weet u meteen welke u bestellen moet.


Afmetingen van de band

Vroeger werd het zogenaamde alfanumerieke systeem gebruikt om het formaat van de band te vermelden. Tegenwoordig wordt er een universeel nieuw systeem gebruikt voor alle (motor)banden.

Deze code staat voor de afmetingen van de band.

Het eerste getal van bovenstaande code is de breedte van de band in millimeter, 130mm dus. Het tweede getal is de ratio van de hoogte van de band ten opzichte van de breedte. Hier is het dus 90% van 130mm, en dat is 117mm. Een grove standaard is dat als een band een lage ratio heeft, dus een lage band, hij meer grip levert omdat de band stijver is. Als het getal hoger is dan zal de band meer comfort leveren omdat hij beter kan dempen. De letter die erbij staat is het type band, in dit geval een diagonaalband. Soms staat er een tweede letter bij, dit staat dan voor de snelheidsindex van de band. Dat houdt dus in tot welke snelheid de band geschikt is. De laatste twee cijfers staan voor de inchmaat van de band. Deze band is dus voor een 16 inch velg.


Wat is een dotcode?

Op de band staat ook altijd een code die begint met de letters 'dot'. Deze code staat voor de productiedatum van de band. Het belangrijkste deel van die code staat omcirkeld. Stel de code is 11/18. Dan is de band geproduceerd in de 11de week van 2018. Dit is een belangrijke code om te bekijken. Motorbanden mogen maximaal 5 jaar oud zijn. Hierbij gaat het om 5 jaar vanaf de productiedatum en niet vanaf het eerste gebruik. Dit is ook heel handig om te kijken als u een motor koopt of verkoopt. Als u een motor koopt met een dotcode van bijvoorbeeld 23/09, dan weet u dat ze meteen vervangen moeten worden.


Andere banden codes

 1. Max load is hoeveel gewicht de band kan dragen.
 2. Rotation staat voor de draairichting van de band. Dus dan monteert u ze niet verkeerd om.
 3. M/C staat voor motorcycle. Dus dan gaat het om een motorband.
 4. Sommige banden hebben een rode stip. Deze stip staat voor het lichtste punt van de band. Zorg dat deze punt bij het monteren precies ter hoogte van het ventiel gepositioneerd wordt, dan wordt het balanceren makkelijker.
 5. Andere codes:
 • – = Diagonaalband
 • B = Diagonaalband met gordel
 • R = Radiaalband
 • TT = Tube Type – met binnenband
 • TL = Tubeless – zonder binnenband
 • A = Speciale versie
 • NHS = Not for Highway Service – band voor op het circuit, niet toegelaten op openbare weg
 • RF = Versterkte band
 • Rear = Achterband
 • Front = Voorband
 • TWI = Thread Wear Indication
Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands