Hypermilen met de motor doet u zo

Nu de benzineprijzen echt niet meer aantrekkelijk zijn wordt het voor sommigen tijd om een goede manier te leren om zoveel mogelijk uit de inhoud van de tank te halen. Staat uw motor al een tijd op reserve, maar het volgende tankstation duurt nog even? Lees dan deze vier tips om niet te hoeven lopen het laatste stukje.


De reservetank van uw motor

Elke motor is uitgerust met een reserve. Dit is het onderste deel van de tank. In de normale stand van de benzinekraan wordt dit deel niet gebruikt. Om die extra litertjes mee te pakken moet de benzinekraan op reserve gedraaid worden. Let wel op, doet u dit normaal nooit en is de motor al wat ouder, of tankt u E10? Dan kan het zijn dat de benzine in de onderkant van de tank vervuild is. Als dit dan door de motor loopt kan de motor minder goed lopen, of zelfs geheel uit gaan.


De tien-seconden-regel

Over het algemeen wordt gesteld dat als een motor meer dan tien seconden stationair loopt het gunstiger is om de motor geheel uit te zetten en weer te starten. Gokt u dus dat u wel even stil staat voor dat stoplicht, dan kan u de motor misschien beter uit zetten. Doe dit niet bij elk stoplicht, te vaak achter elkaar starten zal de accu snel leeg trekken.


Rijden in een hoge versnelling en dus weinig toeren

Als u lang rechtdoor rijdt zal u het beste uit zijn om in een hoge versnelling te rijden. Maar daar zitten nog wel haken en ogen aan. Tussen 1500 en 3500 toeren zit het meest efficiënte deel van het toerenbereik. Combineer dit met een hoge last voor de motor, dan loopt de benzine het efficiëntst door de motor. Let wel op dat dit niet het beste is voor de motor, zo slijt de motor wel sneller.

Bovendien is op 2500 toeren en vol gas rijden op andere manieren niet aan te bevelen. Het meest voor de hand liggende is de snelheidslimiet. Hierom wordt soms als tip gegeven om vol gas op te trekken naar 3500 toeren en dan het gas los te laten tot net boven 1500 toeren, in een zo hoog mogelijke versnelling.

Let wel, dit werkt alleen bij injectiemotoren. Dat komt omdat als u het gas dicht doet, het injectiesysteem geen benzine zal inspuiten. Bij een carburateur is dit wel het geval. Deze spuit altijd benzine in, maar natuurlijk niet altijd even veel. Bij een motor met carburateurs is het dan het beste om bij het gas los laten de koppeling erbij te pakken. Stationair verbruikt de motor namelijk het minste.


De zijwang van de benzinetank

Een benzinetank van bijna alle motoren is ongeveer dezelfde vorm, het is door middel van twee wangen om het frame heen ontworpen. De benzinekraan zit vervolgens aan één kant, waardoor aan de andere kant wel eens wat benzine kan overblijven. Hang de motor voorzichtig naar de zijkant zodat de benzine van de ene kant naar de kant met de benzinekraan kan lopen. Dit is wellicht geen goed idee met een hele zware motor, anders krijgt u de motor misschien niet meer rechtop.






Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands