Wat betekent ATGATT en wat is een SQUID?

Het zijn termen die u wel eens langs hoort komen. Misschien is het u wel eens in het echt verteld. Maar deze termen worden vaak gebruikt op internet. Er zijn talloze artikelen over geschreven. Of onder filmpjes op youtube staat er in de comments alleen de term ATGATT. Wij leggen u hier uit wat deze termen betekenen. Zo kan u deze term ook gebruiken, zonder te bluffen.


ATGATT

U kent het beeld wel. U ziet een motorrijder lopen door de supermarkt in vol motorpak. U kan hier op twee manieren naar kijken. Of u denkt: ‘Wat een gek, in dat leren pak hier’. Maar u kan ook denken: ‘Wat goed dat ie in motorpak op de motor zit’. Deze rijder doet in ieder geval mee met de term ATGATT. ATGATT is een afkorting en staat voor All The Gear All The Time. Vrij vertaald betekent dat zoiets als dat u altijd uw gehele motorpak draagt. Zelfs voor een kort ritje vanuit huis naar de supermarkt doen deze rijders hun gehele motorpak aan.

Het gehele motorpak bestaat uit een helm, handschoenen, motorjas, motorbroek en motorlaarzen. Uiteraard zijn hier ook verschillende varianten van, het maakt niet uit of u een textiel- of leren pak hebt. Het gaat erom dat het kwalitatief goede kleding is die speciaal gemaakt is voor de motor. In een andere blog leest u meer informatie over goede motorkleding. Draag niet uw gewone wollen handschoenen of de standaard gympen uit de kast. Zorg voor goede motorhandschoenen, het liefst leren, en zorg voor laarzen die boven de enkel uit komen.

Lekker toeren in een volledig motorpak, ATGATT!SQUID

Als iemand een SQUID is dan is hij/zij eigenlijk het tegenovergestelde van ATGATT. Een SQUID is namelijk iemand die niet juiste motorkleding draagt. In Nederland is op de motor alleen een helm verplicht om te dragen. In België is het in veel gebieden verplicht om een geheel motorpak te dragen. In de Verenigde Staten echter is het in sommige staten niet eens verplicht om een helm te dragen. Van dat recht wordt in die staten dan ook veelvuldig gebruik gemaakt.

Sommige type motoren worden vaak in verband gebracht met het niet dragen van een motorpak. Dit is allemaal een beetje stereotypering, want op elk type motoren zijn rijders te zien die niet een juist motorpak dragen. Motorrijders met alleen een jethelm is een veelvoorkomend straatbeeld. Soms zitten ze zelfs met korte broek en t-shirt op de motor. Dit raden wij absoluut af. Zelfs als u valt met een hele lage snelheid kan u lelijke schaafwonden oplopen die voorkomen hadden kunnen worden met een juist motorpak.

Wat ook nog wel eens gezien kan worden tijdens warme zomerdagen is motorrijders die wel een geheel pak dragen, op de handschoenen na. Dit zal wel wat verkoeling bieden tijdens het stilstaan. Maar tijdens het rijden zullen handschoenen niet het grootste probleem zijn in de warmte. Vooral als je een geschikt stel zomerhandschoenen draagt met veel ventilatie.

In gympen op de motor stappen is geen aanrader, vooral niet met onbedekte enkels.


Uiteindelijk is het uw eigen verantwoordelijkheid wat u draagt op de motor. Maar wij zouden zeker aanraden om u aan te sluiten bij de ATGATT beweging. U weet immers nooit wanneer er iets fout zal gaan. Zelfs op de korte ritjes naar de supermarkt of naar het tankstation kan er iets gebeuren waardoor u niet op het zadel blijft zitten. Zorg voor uzelf en voorkom blessures en verwondingen.Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands