Wat doet de herfst met uw motor?

Ondertussen is de herfst officieel begonnen. Daarmee komt stilletjes het einde van het motorseizoen in zicht. Met vallende blaadjes, een laagstaande zon, heel veel regen en wind, dalende temperaturen en stormachtige dagen is de herfst een onstuimig seizoen. En dat merkt ook uw motor.

De herfst heeft zijn intrede gemaakt: ’s morgens wordt het later licht, ’s avonds vroeger donker en de temperaturen liggen op die momenten een stuk lager dan we in de zomer gewend waren. Overdag kunnen we echter nog volop genieten van een nazomerse zon met bijbehorende temperaturen. Ideaal weertje dus om nog een toertje op de motor te maken voor het einde van het motorseizoen weer onvermijdelijk is. Pas wel op dat de herfst een gevaarlijk seizoen is voor uw motor.


Kleurrijke herfstmantel

De exacte startdatum van de herfst schommelt tussen 21 en 24 september, maar officieel wordt 21 september als begindatum aangenomen. Op weerkundig vlak start de herfst echter al op 1 september. De herfst luidt in september dus de start in van de overgangsperiode tussen zomer en winter en dat ontgaat ook uw motor niet. Een typisch herfstbeeld: bomen die hun blaadjes verliezen. De eerste herfststormen laaien op en bedekken de weg onder een dik tapijt van vers gevallen bladeren. Een mooi, maar gevaarlijk zicht. Vooral na een regenbui past u best extra op. Op gladde herfstbladeren verliest u al gauw grip op de baan. Dode bladeren vormen niet alleen een gevaar voor de veiligheid, ze kunnen ook de lak van uw motor sterk aantasten. Gevallen bladeren verliezen zuren die de lak van uw motor kunnen aanvallen en beschadigen.


Weersinvloeden

Afgewaaide takken en omgevallen bomen vormen in de herfst ware obstakels op de baan. Pas uw rijstijl aan als u op een baan komt met veel obstakels. Let ook op waar u uw motor parkeert in de herfst. Niet alleen bladeren kunnen de lak van uw motor beschadigen, ook kastanjes vormen een gevaar. In oktober worden kastanjes rijp en vallen ze van de boom. Als uw motor net dan onder een kastanjeboom geparkeerd staat, loopt u het risico op kleine deuken en krassen. Eigenlijk is het beter uw motor onder een carport of in de garage te zetten, ook als er geen boom in de buurt is. Onder een afdak is uw motor ook beschermd tegen een onverwachtse hagelbui. Hagelstenen veroorzaken namelijk ook krassen en deuken.


Een hevige regenbui kan er wel eens voor zorgen dat u zich op een rivier waant. Plassen water vermijdt u als motorrijder best. Het opspattende water is niet alleen oncomfortabel, door aquaplaning loopt u ook het risico de controle over het stuur te verliezen. Bij aquaplanning wordt het contact tussen de band en het wegdek onderbroken door een laagje water, waardoor uw banden geen grip meer hebben en uw motor wegglijdt. Aquaplanning komt bij motors gelukkig niet zoveel voor als bij auto’s. Net als regen, vereisen ook vorst en mist een aangepaste rijstijl. Mist is vooral in combinatie met de opkomende zon funest. Wanneer de zon nog laag staat, geraakt u als bestuurder gemakkelijk van de weg. Ook zonder mist vormt de laagstaande zon een gevaar. Met de zon in het gezicht wordt uw zicht belemmerd, terwijl u zelf minder zichtbaar bent voor andere bestuurders met de zon in de rug. Aan zulke omstandigheden kan u zelf niets doen, maar u kan wel uw rijstijl aanpassen om gevaarlijke situaties te vermijden. Hoe guur en druilerig de herfstdagen ook mogen zijn, het seizoen brengt ook heel wat moois met zich mee. Geniet van de laatste zonnige dagen en maak een ritje in een prachtig decor van gekleurde herfstbladeren. 


Mocht u geen vertrouwen meer hebben in uw motor of niet uw motor het gehele najaar stil wilt zetten, dan helpen wij u graag wanneer u uw motor wil verkopen.Meer interessante artikelen vindt u hier:

Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands