Wat niet te doen bij de winterstop van uw moto

Niet elke motard wil zijn motor aan de elementen van de winter blootstellen. U moet u goed tegen de kou kleden en bovendien kan uw motor het flink te verduren krijgen als u winterse ritten maakt. Zet u uw motor in de winterstalling? Vergeet dan de dingen die we in deze blog opsommen, die moet u juist niet doen!

Wie zijn motor in de winter binnen houdt, kan niet zomaar de deur dichttrekken om vervolgens een paar maanden later weer op zijn motor te stappen. U moet maatregelen nemen om deze in een goede staat te houden. In deze blog leest u wat u vooral niet moet doen.


Remschijven inspuiten

Wees voorzichtig met sprays in de buurt van de remschijven. Blindelings met een siliconen- of anti-corrosiespray gaan spuiten, kan de werking van de remschijven en –blokken sterk verminderen of zelfs beschadigen. Vervangen kan dan het gevolg zijn en dat is een kostelijk grapje. Sommige motards sprayen zo een bus leeg, maar wees hier altijd voorzichtig mee.


Uw motor met een lege tank wegzetten

Het lijkt veiliger om uw motor met zo weinig mogelijk brandstof in de tank weg te zetten, maar als u dat doet, gaat uw tank op den duur roesten. Zonde, want voor u het weet moet u de hele brandstoftank reinigen of nog erger: vervangen. Laat het niet zo ver komen en zorg dat u uw motor met een volle tank de stalling in zet.


Uw motor onder een doek

Als u uw motor overdekt stalt, moet u er nooit een laken of een doek overheen leggen. Dat ventileert namelijk te weinig en kan leiden tot roestvorming. Is de ruimte waar u de motor in stalt droog en goed ventilerend? Dan is een doek zelfs niet per se nodig. Wilt u uw motor toch beschermen, gebruik dan altijd een ventilerende hoes. Staat uw motor buiten? Gebruik dan een goed ventilerende buitenhoes. Maak deze aan de onderkant goed vast zodat hij niet wegwaait. U kan ervoor kiezen om op mooie en droge dagen de hoes weg te halen, en de motor te laten luchten. Wilt u meer informatie over motorhoezen, voor binnen en buiten, dat leest u hier.


Motor af en toe starten

Start uw motor niet tussendoor om te kijken of hij nog loopt. Als u vervolgens zonder te rijden uw motor weer uitzet, vormt zich condens in het motorblok waardoor de olie verslechtert. Het vocht gaat zich mengen met de olie en dat zorgt voor ‘mayonaise vorming’ van de olie. Ook is het niet goed voor de accu als u de motor maar kort laat lopen. Laat uw motor vooral zijn winterslaapje houden en stoor ‘m niet voor iets wat nergens goed voor is.


Minder lucht in de banden

Een lage bandenspanning in de winter wordt niet aangeraden. Voor uw banden is het beter om uw motor op bokken te zetten. Kan dat niet? Dan kan u de banden het beste tot 0,2 bar boven de aangeraden spanning vullen en af en toe draaien. Op die manier voorkomt u dat de banden gaan vervormen.


Verzorg uw motor goed voordat hij zijn winterslaapje gaat houden. Op die manier kan u in het voorjaar uw motor in een zo goed mogelijke staat van stal halen. Twijfelt u of u na de winterstalling nog gaat doorrijden met uw motor? U kan bij bij www.ikwilvanmijnmotoraf.be uw motor aanmelden voor verkoop en zonder zorgen rondkijken voor iets anders. Dat scheelt voor de winter al veel onderhoud.
Meer interessante artikelen vindt u hier:


Ikwilvanmijnmotoraf.be is dé site waar u eenvoudig en zonder zorgen uw motor verkoopt. Meldt uw motor vrijblijvend aan.

Deel dit artikel op:

Share on Facebook Share on linkedIn Share on Twitter

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands
Nederlands Nederlands