Motor winterstalling: dit kun je beter niet doen

motor winterNiet elke motard wil zijn motor aan de elementen van de winter blootstellen. Je moet je goed tegen de kou kleden en bovendien kan je motor het flink te verduren krijgen als je winterse ritten maakt. Zet jij je motor in de winterstalling? Vergeet dan de dingen die we in deze blog opsommen, die moet je juist niet doen! Wie zijn motor in de winter binnen houdt, kan niet zomaar de deur dichttrekken om vervolgens een paar maanden later weer op zijn motor te stappen. Je moet maatregelen nemen om deze in een  goede staat te houden. In deze blog lees je wat je vooral niet moet doen.

  1. Remschijven inspuiten
Wees voorzichtig met sprays in de buurt van je remschijven. Blindelings met een siliconen- of anti-corrosiespray gaan spuiten, kan de werking van je remschijven en –blokken sterk verminderen of zelfs beschadigen. Vervangen kan dan het gevolg zijn en dat is een kostelijk grapje. Sommige motards sprayen zo een bus leeg, maar wees hier altijd voorzichtig mee.
  1. Je motor met een lege tank wegzetten
Het lijkt veiliger om je motor met zo weinig mogelijk brandstof in de tank weg te zetten, maar als je dat doet, gaat je tank op den duur roesten. Zonde, want voor je het weet moet je de hele brandstoftank reinigen of nog erger: vervangen. Laat het niet zo ver komen en zorg dat je je motor met een volle tank de stalling in zet. motor binnen
  1. Je motor onder een doek
Als je je motor overdekt stalt, moet je er nooit een laken of een doek overheen leggen. Dat ventileert namelijk te weinig en kan leiden tot roestvorming. Is de ruimte waar je je motor in stalt droog en goed ventilerend? Dan is een doek zelfs niet per se nodig. Wil je je motor toch beschermen, gebruik dan altijd een ventilerende hoes. Staat je motor buiten? Gebruik dan een goed ventilerende buitenhoes. Maak deze aan de onderkant goed vast zodat hij niet wegwaait. Je kunt ervoor kiezen om op mooie en droge dagen de hoes weg te halen, en de motor te laten luchten.
  1. Motor af en toe starten
Start je motor niet tussendoor om te kijken of hij nog loopt. Als je vervolgens zonder te rijden je motor weer uitzet, vormt zich condens in het motorblok waardoor de olie verslechtert. Het vocht gaat zich mengen met de olie en dat zorgt voor ‘mayonaise vorming’ van de olie. Ook is het niet goed voor de accu als je de motor maar kort laat lopen. Laat je motor vooral zijn winterslaapje houden en stoor ‘m niet voor iets wat nergens goed voor is.
  1. Minder lucht in de banden
Een lage bandenspanning in de winter wordt niet aangeraden. Voor je banden is het beter om je motor op bokken te zetten. Kan dat niet? Dan kan je de banden het beste tot 0,2 bar boven de aangeraden spanning vullen en af en toe draaien. Op die manier voorkom je dat je banden gaan vervormen. bandenspanning Verzorg je motor goed voordat hij zijn winterslaapje gaat houden. Op die manier kun je in het voorjaar je motor in een zo goed mogelijke staat van stal halen. Twijfel je of je na de winterstalling nog gaat doorrijden met je motor? Je kunt bij www.ikwilvanmijnmotoraf.be je motor aanmelden voor verkoop en zonder zorgen rondkijken voor iets anders.

Motor verkopen?
Voer vrijblijvend uw gegevens in

select your vehicle.

Nederlands Nederlands Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands Deutsch Deutsch Vlaams Vlaams
Nederlands Nederlands